Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • Alleen op een wolkje. Of toch niet?

Alleen op een wolkje. Of toch niet?

Wie data opslaat in de cloud, doet er goed aan te bedenken dat deze wolk over het algemeen geen privébezit is. Anders gezegd: ook andere mensen maken gebruik van deze cloud en daarmee van de hardware die erachter zit. Bovendien is een cloud per definitie van buitenaf te benaderen. Met de toenemende vraag om veiligheid en privacy in het achterhoofd, is de vraag of dez.

Nuance

Niet iedereen is zich bewust van deze punten. Toch kan de gedeelde hardware voor problemen zorgen. Als gebruiker A problemen heeft met zijn of haar data, kan dat gevolgen hebben voor andere gebruikers. De data staan immers allemaal op dezelfde set harde schijven. Het heeft ertoe geleid dat de term 'private cloud' steeds meer wordt genoemd. Private cloud suggereert een eigen, afgeschermde gedeelte van de cloud, waar niemand anders bij komt. Die suggestie moet wel genuanceerd worden.

Hoe privé is privé?

Want private cloud of niet: de data blijven alsnog op dezelfde hardware staan. Als een gebruiker iets met de private cloud zou doen wat leidt tot een beschadiging van de hardware, heeft dat ook mogelijke gevolgen voor andere private clouds op dezelfde hardware! De scheiding is zuiver een softwarematige scheiding. Op zich is een private cloud een goede stap naar meer bescherming, omdat je softwarematig al veel kunt beschermen. Maar tegelijkertijd moet je je afvragen of het voldoende is, want zo privé is een private cloud dus niet: de data staan nog altijd op hardware die niet privé is.

Je eigen hardware

Als je écht een private cloud wilt, waar niemand bij kan komen, moet je in het datacenter je eigen hardware neerzetten. Het verschil met een storage die je op locatie hebt, is dan feitelijk alleen de afstand. Je huurt een deel in het datacenter en daar zet je een server neer die storage aanbiedt. Als je een cloud-brick provider hebt, heb je als hardware je eigen brick. De data in de cloud zijn dan wel strikt gescheiden en heb je wél een echte private cloud. Dus: als je een échte private cloud wilt hebben, kies dan voor een brick-serviceprovider of zet je eigen hardware in een datacenter.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu