Abonneer op onze blog

Gebruik die secundaire storage!

Tijdens de Zorg & ICT-beurs in de Utrechtse Jaarbeurs in maart werd ons in diverse gesprekken met partners en potentiële klanten in ieder geval één ding duidelijk. Veel ziekenhuizen en andere zorgorganisaties hebben enorme hoeveelheden data in de primaire storage opgeslagen staan. Tijd om een back-up te maken is er niet of nauwelijks, omdat het back-upvenster te klein wordt. Die data is enorm ongestructureerd en vaak is niet duidelijk welk bestand al langere tijd niet meer gewijzigd is en dus net zo goed gearchiveerd had kunnen worden. Allerlei privacygevoelige data staat gewoon op de primaire storage.

Luxe laatje

Opslag op de primaire storage is duur, zeker als het in de terabytes loopt en in het geval van een ziekenhuis of grote zorgorganisatie is dat eerder regel dan uitzondering. Vergelijk de primaire storage eens met een luxe la, waarin alles wat je snel nodig hebt in kunt opbergen. Naast die la staat een grote, stevige archiefkast: je secundaire storage. Het luxe, dure laatje raakt vroeg of laat vol. Wat doe je? Ruim 'm op: wat je niet meer direct nodig hebt, zet je in de archiefkast. Of koop je een tweede, dure luxe la om nog meer in op te slaan? Zo werkt het in de digitale praktijk ook. Veel zorgorganisaties hebben dure primaire opslag waar veel ongestructureerde data in staan. Veel van de data kunnen veel beter en veiliger én goedkoper opgeslagen worden in de secundaire storage.

Bedragen lopen op!

Daarvoor is het wel nodig om die data te analyseren. Dat kan personeel van de zorgorganisatie zelf doen, of ze laten het over aan een derde partij met gespecialiseerde software om de data te analyseren. En ja, dat loopt in de papieren. Aan het analyseren van 100 terabyte hangt een prijskaartje van zo'n 35.000 euro. De grap is, is dat dat bedrag in de meeste gevallen binnen een jaar is terugverdiend. Met andere woorden: over een langere periode is opslag op secundaire storage (ook al goedkoper) een uitstekende investering.

Ook op andere plekken

Deze theorie werd op de Zorg & ICT-beurs nog maar eens bevestigd door de verhalen van ondernemers in de zorg. Maar de zorg is natuurlijk niet de enige branche waar dit probleem speelt. In heel veel branches met veel data wordt de stap naar archiveren vaak simpelweg vergeten, met alle gevolgen van dien. Snelle rekenaars hebben echter al lang gezien waar behoorlijke winsten zijn te behalen, en niet eens alleen op financieel gebied.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu