Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • De mistige omgeving van de cloud

De mistige omgeving van de cloud

Om maar te beginnen: het ophalen van data uit welke cloudstorage dan ook kost geld. En als het gaat om data uit een archief-storage, moet je ook nog eens 15 uur wachten voordat je je data überhaupt kunt benaderen. Dat komt omdat deze archief-storage in feite een offline storage is. Als je als klant aangeeft dat data naar het archief kunnen, worden ze intern gekopieerd op tapes en ergens bewaard. Daarmee staan ze dus niet online, hoewel veel gebruikers wel dat idee hebben. Om deze data weer online beschikbaar te maken, kost tijd en geld. Als je de data wilt terughalen binnen 180 dagen na plaatsing in het archief, moet je als gebruiker en eigenaar van de data nog eens extra betalen, een soort boete.

Koud en warm

Het is een goed idee om de cloudstorage te splitsen in 'hot storage' en 'cold strorage' om een goede vergelijking met Silent Bricks te kunnen maken. Iets minder appels en peren dus. Op zich is het verschil tussen hot storage en cold storage niet heel groot: hot storage is iets sneller. De cold storage is al meer 2,5 keer zo duur als opslag in de archiefstorage via de cloud. Waar archiefstorage 0,2 cent per gigabyte kost, kost de cold storage al 0,8 cent per gigabyte. Plus nog eens de kosten die je moet maken om deze data te downloaden. Als je de archiefstorage vergelijkt met Silent Bricks, dan loopt dat al gauw mank: de Silent Bricks zijn vele malen sneller en je hoeft ook geen 15 uur te wachten voordat je deze data kan benaderen. Opvallend ook dat veel gebruikers juist van opslag op tape af willen, en het dan uit kostenoverwegingen op deze manier toch weer toepassen. Letterlijk voor hetzelfde geld kun je Silent Bricks aanschaffen, zonder de eerder genoemde beperkingen. Plus je hebt de data desgewenst permanent online en je kunt ze offline zetten, zodat ze niet meer online benaderbaar zijn.

Kosten voor dit, kosten voor dat

Belangrijk punt is dat de kosten bij storage in de cloud maar voortdurend blijven oplopen. We gingen zelf de uitdaging aan om te berekenen wat opslag in de cloud zou kosten, maar dat bleek een mistig verhaal te worden. Je betaalt voor het abonnement, maar ook voor up- en downloaden. Een cloudprovider biedt een bepaalde redundantie, met ook weer verschil in kosten, afhankelijk van waar de data staan opgeslagen. Als we uitgaan van 250 TB, dan kosten Silent Bricks per gigabyte ongeveer evenveel als archiefstorage in de cloud via lokale replicatie. Puur als het gaat om opslag, dus nog niet eens het up- en downloaden meegerekend. Dat is in vergelijking met de storage van Microsoft, die zelf zegt nog eens vijf keer goedkoper te zijn dan concurrenten.

Overzicht?

In hun strijd om de gunst van de klant goochelen veel cloudproviders met de prijzen, wat het er niet overzichtelijker op maakt. Zelf waren we al uren bezig om uit te rekenen wat opslag in de cloud zou kosten. Je betaalt bijvoorbeeld ook een bedrag 'per 10.000 schijfbewerkingen'. Maar wat een schijfbewerking precies is, is niet duidelijk. Dan de Silent Bricks: de kosten zijn daar absoluut voorspelbaar en voor het grootste deel eenmalig. En die 15 uur wachttijd is ook snel verdiend.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu