Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • Opslag van zorggegevens: zo doe je het goed.

Opslag van zorggegevens: zo doe je het goed.

Opslag van grote hoeveelheden data is geen sinecure. Veiligheid en privacy zijn waarden die hoog gevoerd worden en dat is extra in het geval van patiëntgegevens. Niet voor niets haalde het de dagelijkse kranten: Tweede Kamerlid Maarten Heijink (SP) maakte zich begin mei ernstig zorgen over het gebruik van Google Cloud Platform voor de opslag van medische gegevens van honderdduizenden ziekenhuisbezoekers. En al eind maart schreef het AD dat medische gegevens uit elektronische patiëntendossiers worden opgeslagen in de publieke cloud, om deze data vervolgens op verzoek van ziekenhuizen gepseudonimiseerd te verwerken. Maar is het voor Google niet heel eenvoudig om deze gegevens te herleiden naar één persoon?

Wat is er aan de hand?

Het blijkt dat patiëntgegevens van mensen die een ziekenhuis in Nederland bezochten, liggen opgeslagen op servers in Amerika. Nederlandse ziekenhuizen houden zich volgens zichzelf prima aan de Nederlandse wet en slaan hun data naar beste eer en geweten op in Europa, of zelfs in Nederland. Het ziekenhuis zal zich wel aan die regels houden, maar de derde partij slaat de gegevens mogelijkerwijs wel elders op. Dat is wel een punt om je bewust van te zijn: als je een partij de opdracht geeft data op te slaan, kan het zijn dat data op plekken terechtkomen waar je ze niet wil hebben. Op zich geen ramp, als het maar bekend is en je je er bewust van bent.

Waar zijn de data?

Als je per se wilt weten waar je data staan en er een duidelijke geografische beperking op wilt hebben, dan is het zaak om eventuele onderaannemers duidelijk deze regels of wetten mee te geven. Dat is wel lastig als je gegevens opslaat in de cloud: feitelijk weet je niet waar je gegevens zijn opgeslagen. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een continent en zelfs uit 'Europa West' en 'Europa Noord', maar of zo'n server dan in Duitsland of Nederland staat, weet je niet zo één-twee-drie. Dat is ook niet hoe de cloud werkt.

En dan dit

Overigens is er een prima alternatief voor de veilige opslag van data. Een alternatief met allerlei mooie voordelen. We vertellen u er graag meer over.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu