Abonneer op onze blog

Nog even over de cloud

Als je kijkt waarvoor de cloud is ontwikkeld en wat de voordelen zijn van werken in de cloud, zie je vrij snel wanneer dat zinvol kan zijn en wanneer de cloud niet de meest optimale oplossing is. Daar is de cloud niet uniek in. Als je naar een vrachtwagen kijkt, begrijp je direct dat je daarmee geen Formule 1-race zult winnen, maar wel prima veel vracht kan vervoeren. Een cd is gemaakt voor distributie van informatie, maar niet zo goed om als back-up te dienen. Bij de cloud is dat net zo.

Verschillende plaatsen

Van oorsprong is de cloud opgezet om data en informatie vanuit verschillende plekken te benaderen. Als je data en bijvoorbeeld bepaalde software vanaf je kantoor én vanaf thuis beschikbaar wilt hebben, is de cloud een prima oplossing. Verschillende afdelingen en/of locaties van een bedrijf die allemaal met dezelfde bestanden moeten werken, kunnen dat prima in een gedeelde opslag doen. Een eigen datacenter of een oplossing in de cloud dus. Dat geldt ook voor software als Word of Powerpoint, of een CRM-pakket: software as a service of SAAS.

Wanneer wel, wanneer niet

Een bedrijf of organisatie met één vestiging en een behoorlijke grootte, kan meer baat hebben bij een eigen server. De behoefte om data overal (in principe wereldwijd) beschikbaar te hebben, is een stuk minder en een clouddienst is dus veel minder nodig. Denk aan een ziekenhuis: je wilt zelfs niet dat medewerkers patiëntdata thuis in kunnen zien. In dit geval is het ook handiger om software 'gewoon' op de eigen server te laten draaien. Voor kleinere bedrijven kan het wel weer handiger zijn (qua kosten en onderhoud) om gebruik te maken van een clouddienst.

Internet als obstakel

Het gaat erom dat de IT-verantwoordelijke zich bewust is van de mogelijkheden en wanneer wat op de beste manier is te gebruiken. Een back-up in de cloud plaatsen, is bijvoorbeeld geen goed idee. Het is verstandiger een back-up op locatie te hebben, zodat die snel beschikbaar is om zaken te restoren. De cloud is altijd afhankelijk van een internetverbinding, met alle vertragingen van het net als extra obstakel. De overdragingstijd van een back-up via een gemiddelde internetverbinding kan behoorlijk oplopen.

Bekijk goed waar de cloud voor is gemaakt en waar voor je bedrijf of organisatie de voordelen zitten. Soms is de cloud een prima oplossing voor wat je wilt, soms heel duidelijk niet!

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

Data analytics vraagt om snelle beschikbaarheid van data

Geschreven op 02 juni 2020

Natuurlijk betaal je geen losgeld! Toch?

Geschreven op 12 mei 2020


Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Voornaam
Achternaam
E-mailadres

Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu