Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • Brexit vs AVG: beter om het nu te regelen!

Brexit vs AVG: beter om het nu te regelen!

Brexit vs AVG: beter om het nu te regelen!

De kans dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie stapt, wordt groter en groter. Als dat inderdaad het geval is, ontstaan er op veel vlakken allerlei complexe uitdagingen. Als we alleen al kijken naar data die in het VK liggen opgeslagen, krijgen we van de ene op de andere dag te maken met andere regels. Datatransfers van landen van de Europese Unie naar het VK liggen dan ineens onder een ander vergrootglas.

Het VK wordt een 'derde land'

Met het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van de Europese Unie kunnen bedrijven data met persoonsgegevens zonder problemen bij Britse datacenters opslaan. Maar per 1 november ziet dat er letterlijk van de ene op de andere dag compleet anders uit. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan namelijk een zogenoemd 'derde land' en daar mag niet zomaar deze data worden opgeslagen. Dit zijn bepalingen die voortkomen uit de AVG. Voor opslag in het VK zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals momenteel met Japan en Israël is geregeld. Met deze aanvullende maatregelen is het beveiligingsniveau gelijkwaardig aan wat via de AVG voor de landen van de EU geldt. Het VK heeft deze aanvullende maatregelen vooralsnog niet en opslag van deze gevoelige data in het VK na 1 november voldoet volgens de AVG dus niet aan de wet. De Verenigde Staten hebben een dergelijke overeenkomst eveneens, maar dat was het resultaat van lange en complexe onderhandelingen. Ook als het gaat om opslag van data in de cloud is het noodzakelijk om te weten waar de data zijn opgeslagen.

Wat nu?

Wat te doen? Want de tijd dringt. Veel bedrijven en instellingen kiezen ervoor om data nu al over te hevelen naar datacentra in de EU, maar met alle onzekerheid rondom de Brexit kan dat een dure en tijdrovende aangelegenheid blijken. Achteraf gezien was het beter geweest om data sowieso niet in de cloud op te slaan, maar bij voorbeeld en bij voorkeur op Silent Bricks. Niettemin geldt ook hier dat het nog niet te laat is. Linksom of rechtsom is het goed om na te denken over de gevolgen van het conflict tussen een no deal-brexit en de AVG en daar op te anticiperen!

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu