Abonneer op onze blog

Wie is de baas over je data?

Wie is de baas over je data?

Microsoft OneDrive is een veelgebruikte clouddienst onder gebruikers van Windows. De oprichter en vice-president van Veeam, bekend van de back-upsoftware, schreef in zijn wekelijkse blog dat hem iets was opgevallen. Veel van zijn klanten maken ook een back-up naar OneDrive. Klanten die vanaf OneDrive een restore wilden doen, kwamen bij grote hoeveelheden data in de problemen. Wat gebeurde er? De eerste gigabytes gingen snel en goed, geen enkel punt. Maar na een paar honderd gigabyte ging de restore steeds langzamer. Kennelijk schakelt Microsoft bij restores bewust of door een bug vanaf een bepaalde grootte een beperking in.

Geen volledige restore

Bij een restore is dit zeker niet iets waar je op zit te wachten. Er zijn klanten waarbij de restore na enkele honderden gigabytes dermate langzaam werd, dat het onwerkbaar werd en de restore niet volledig werd uitgevoerd. Veeam heeft over dit probleem contact opgenomen met Microsoft. Het is nog niet volledig opgelost, maar laten we zeggen dat het 'de aandacht heeft'. Veeam geeft terecht aan dat een openbare clouddienst kennelijk data kan gijzelen, zelfs op basis van ongepubliceerde beslissingen of veranderingen. En dat is best zorgwekkend.

Wie is de baas?

Is het opzet of een fout in de software? Linksom of rechtsom kan een openbare clouddienst je data gijzelen. Bij wijze van proef staat een deel van ons eigen CRM op Azure. Eerder deze week ontvingen wij 's morgens een mail met de mededeling dat de storing op Azure was opgelost en dat ons CRM weer beschikbaar was. Anders gezegd: onze data waren een paar uur vanwege een storing niet bereikbaar geweest. Duidelijk een fout, maar dit soort zaken kunnen ook bewust gaan. Feit is wel dat de meeste gebruikers ver onder de 'problematische grens' zitten als het gaat om restoren van data. Maar ook voor deze kleinere hoeveelheden data gaat de vraag op of je er als eigenaar ook inderdaad de baas over bent. Daar staat dus wel een vraagteken achter.

Het kan ook anders. Meer weten? Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden die Silent Bricks bieden.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

Data analytics vraagt om snelle beschikbaarheid van data

Geschreven op 02 juni 2020

Natuurlijk betaal je geen losgeld! Toch?

Geschreven op 12 mei 2020


Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Voornaam
Achternaam
E-mailadres

Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu