Abonneer op onze blog

Ransomware vs de cloud

Ransomware vs de cloud

Trending topic bij veel IT-managers: ransomware. Steeds meer grote en kleinere bedrijven krijgen te maken met gijzeling van hun data, die pas weer vrijkomen na het betalen van losgeld in bitcoins. Of je je data daarna werkelijk terugkrijgt, blijft de vraag. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dat betekent in de praktijk een optimale beveiliging én up-to-date back-up, die overigens ook steeds vaker het lijdend voorwerp van de hackers wordt.

Air gap

Veel bedrijven en organisaties parkeren hun back-up in de cloud. Daar kleeft echter wel een nadeel aan. Je hebt bijvoorbeeld geen air gap: een fysieke scheiding tussen je back-up en IT-infrastructuur. Data in de cloud is redelijk goed beveiligd, maar het restoren van een back-up kan best lang duren. Tijdens dat restoren kan nog een ander gevaar optreden. Het volgende geval is in de praktijk voorgekomen: een bedrijf ontving een mailtje met een crypto-trojan, een virus. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Vanuit de cloud werd de back-up geïnstalleerd, zonder Air Gap. Echter, tijdens de restore opende een andere medewerker van het bedrijf dezelfde mail met het virus. Gelukkig beschikte dit bedrijf over meerdere back-ups, anders was het probleem niet te overzien geweest.

Langzame restore

Dit kon gebeuren doordat de restore vanuit de cloud veel te langzaam was. Het duurde zo lang, dat een gebruiker die er niet op bedacht was, dezelfde fout maakte als een collega eerder en het virus op het systeem losliet, inclusief back-up. De IT-manager van dit bedrijf wilde een on-premise back-up, om niet uren of zelfs dagen te hoeven wachten voordat de restore gereed is. En, wellicht nog belangrijk, hij wilde een back-up met air gap. Ziedaar de voordelen die Silent Bricks kunnen bieden: een snelle restore, geen transferkosten, fysieke scheiding van de IT-infrastructuur.

Air Gap wil zeggen dat je als het ware tussen je back-up en IT-infrastructuur 'een stukje lucht' hebt, zodat geen data overgedragen kan worden. Een fysieke scheiding dus. Met Silent Bricks kan dat heel eenvoudig: je maakt je back-up en je haalt de brick los. Daarmee ben je 100 procent veilig voor deze nieuwe vorm van ransomware, om de simpele reden dat deze brick niet door ransomware benaderd kan worden. Een echte hackerproof back-up.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu