Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • Waarom archiefdata snel en goedkoop beschikbaar moet zijn

Waarom archiefdata snel en goedkoop beschikbaar moet zijn

Waarom archiefdata snel en goedkoop beschikbaar moet zijn

Een klant vertelde ons laatst dat zij voor medische onderzoeksdata tijdens de bewerking en analyse gebruik maken van lokale storage. Dat is immers snel en goedkoop, want het is on premise en voor elke transactie in de cloud betaal je immers een bedrag. Vervolgens vertelde zij ons dat als de data eenmaal geanalyseerd zijn en de status 'archief' krijgen, ze dat als archiefdata naar de cloud verplaatsen. Want dat is goedkoop.

Infrastructuur al aanwezig

Maar is dat wel zo? Ervan uitgaande dat deze klant Silent Bricks gebruikt, heeft ze al de beschikking over het systeem. Of een ander systeem dat gunstig schaalbaar is. Dus: je beschikt over een systeem met een aantal terabytes waar je je werkdata op hebt. Als je je archiefdata ook daar plaatst, kost dat afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt minder dan opslag in de cloud. Een uitbreiding kost vanaf 0,2 cent per gigabyte per maand, inclusief alle transactiekosten en toch met de snelheid die je al kent. Je hebt immers al een deel van de infrastructuur in huis. Dus het is veel goedkoper om je bestaande systeem uit te breiden voor archief- of andere doeleinden.

Wat is archief?

Daar komt nog bij dat het archief het archief niet meer is. Niet langer een spreekwoordelijk stoffige plek vol informatie die bewaard moet worden, maar een waardevolle bron van informatie voor onderzoek. Neem nu het onderzoek naar het Coronavirus: historische data van verschillende ouderdommen zijn snel en permanent nodig. Data over allerlei onderzoeken naar griep moet opnieuw worden geanalyseerd met de wetenschap van nu. Als je al die oude data uit de cloud wil terughalen voor een big data-analyse, lopen de kosten behoorlijk op en tikt de tijd door. Wie deze data on premise beschikbaar heeft, is spekkoper.

Taiwan

Opmerkelijk is dat het Coronavirus in Taiwan, op zo'n 37 zeemijl van China, nauwelijks voet aan de grond heeft gekregen. Taiwan heeft na de uitbraak van SARS, enkele jaren geleden, een plan opgesteld om uitbreiding te voorkomen. Of het helemaal AVG-proof is valt te betwijfelen, feit is wel dat de databases van douane, luchthavens, ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars gekoppeld zijn. Daar is een big data analyse op losgelaten. Ook dit is gearchiveerde data die snel beschikbaar was.


Bezoek ons op de Zorg & ICT

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu