Abonneer op onze blog

  • Home
  • Blog
  • Veiligheid voor data is een must

Veiligheid voor data is een must

De vraag komt regelmatig langs: waarom zou ik voor lokale storage gaan, als ik ook gewoon een clouddienst kan inhuren? Net zo goed schaalbaar. Een goede vraag met een nog beter antwoord. We leggen het graag even uit.

Financiën

Allereerst is er sprake van financiën. Het is waar, opslag via een clouddienst is niet zo duur, maar de bandbreedte die je nodig hebt om de opslag goed te benutten wel. Opslag via de cloud is daarmee niet per se goedkoper dan lokale storage. Als het om een kleine hoeveelheid gegevens gaat, is de cloud goedkoper dan een eigen harde schijf. Maar wie iets opslaat, gooit meestal niets weg. Oftewel: de hoeveelheid opgeslagen data wordt alleen maar meer. Zeker als het om grote hoeveelheden data gaat, is het zaak om het een en ander goed te berekenen.

Veiligheid

Geld is belangrijk, maar veiligheid is nog belangrijker. De laatste weken zijn er veel veiligheidsissues als het gaat om cloudgegevens. Niet vreemd: de cloud is per definitie van buiten af benaderbaar. Dat moet, anders is het geen cloud. En alles wat via het internet loopt, kan door miljarden mensen benaderd worden. Natuurlijk, je kunt het goed beveiligen, maar een cloud is en blijft te benaderen. Dan is het een kwestie van het volume en de bekendheid van de clouddienst om het voor aanvallers interessant te maken. Een succesvolle aanval op een clouddienst geeft direct de controle over de data van een groot aantal gebruikers. Eerder deze maand vielen hackers Exact Online aan: alle klanten van het programma kregen het verzoek hun wachtwoord te wijzigen. Lokale opslag is veiliger. Wie lokaal opgeslagen bedrijfsgegevens zou willen hacken, moet inbreken op het lokale netwerk en verkrijgt daarbij slechts de gegevens van één bedrijf. En niet - zoals in juni bij een slecht beveiligde cloudserver van Amazon - de gegevens van 198 miljoen gebruikers.

Continuïteit

Continuïteit ten slotte. Een clouddienst vraagt om een internetverbinding. In Nederland is het internet 99,9% van de tijd beschikbaar. Andersom betekent dat, dat het 0,1% van de tijd niet beschikbaar is. Op jaarbasis toch al gauw een werkdag. Dan kan de schade toch nog behoorlijk oplopen. Concluderend lopen de kosten tussen opslag via de cloud enerzijds en lokale opslag anderzijds niet mijlenver uit elkaar. Het verschil zit in veiligheid en continuïteit. En voor zakelijke gebruikers is dat toch essentieel.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu