Abonneer op onze blog

Het grote succes van ransomware

In onze vorige blog stipten we al aan hoe je je kunt wapenen tegen ransomware als het om statische gegevens gaat. Maar waarom is ransomware zo’n groot gevaar en neemt het momenteel zo’n grote vlucht?

Virussen en phishing

Nog niet zo heel lang geleden hadden we vrijwel uitsluitend te maken met virussen. Vervelende dingen die je computer konden ontregelen. Los van de kosten van een goede virusscanner zaten er aanvankelijk meestal verder geen financiële gevolgen aan. Dat werd al anders met de komst van phishing. Kwaadwillenden probeerden je via soms verraderlijk goed nagemaakte mails je bank-, creditcard- en/of pingegevens te ontfutselen. Inmiddels zijn de meeste mensen zich wel bewust van het feit dat je nooit dit soort gegevens prijs moet geven. De doelgroep is relatief klein, maar de gegevens hebben voor andere partijen wel een marktwaarde. Phishing is een zeer doelgerichte aanval. Toch heeft het z’n beste tijd gehad. Anders is dat met ransomware.

Alles en iedereen

Ransomware richt zich in feite op alles en iedereen. Gegevens die onklaar worden gemaakt, hoeven niet per se financiële of privacygevoelige data of data met marktwaarde te zijn. Digitale foto’s hebben geen marktwaarde, maar wel een persoonlijke waarde: de eigenaar zal er wellicht geld voor over hebben om die foto’s weer in zijn bezit te krijgen. En daarom is ransomware zo’n succes: de doelgroep is enorm groot, iedereen is potentieel slachtoffer. Dat geldt ook voor data: alles is in principe onderwerp van gijzeling. De economische waarde van data is niet hetzelfde als het losgeld dat je misschien bereid bent te betalen. Precies dat maakt ransomware zo’n succes. Wie losgeld wil betalen, moet dat doen in niet-traceerbare bitcoins. Volledig anoniem en dan maar hopen dat de gijzelnemer inderdaad bereid is je gegevens vrij te geven. Dat is niet gegarandeerd.

Systeem beveiligen

Statische gegevens die bijna of niet worden gewijzigd, kunnen veilig worden opgeslagen. Doe dat lineair, zodat je altijd kunt teruggaan naar een punt in de tijd waarop de ransomware nog niet actief was. Dat geldt zeker ook voor archiefgegevens: juist dat zijn data die je niet kwijt wilt raken en die bovendien vaak niet reproduceerbaar zijn. Klopt, veel particulieren hebben geen toegang tot de oplossingen die wij kunnen bieden. Maar regelmatig data opslaan op een cd of dvd en die af en toe controleren kan zeker geen kwaad.

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

De do's en don'ts van een NAS

Geschreven op 24 juli 2019


Nog even over de cloud

Geschreven op 10 juli 2019

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres


Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu