Abonneer op onze blog

Bespaar ruimte en geld met de juiste opslag!

In de branche van vervoer en logistiek worden veel verschillende documenten gebruikt. Digitale documenten, maar ook allerlei bonnen, vrachtbrieven, facturen bijvoorbeeld. Die hoeveelheid loopt enorm op, zeker nu we steeds meer online bestellen en meer pakjes bezorgd worden. Elk pakje heeft een eigen vrachtbrief. Elke vrachtwagen heeft een laadlijst. Al die bestanden moeten een aantal jaren bewaard worden en voor de fiscus zelfs zeven jaar en soms nog langer. De bestanden moeten ook weer geback-upt worden. Ga er maar aan staan.

Digitaal vs papier

De logistieke branche gaat steeds meer digitaal werken: er is een ware digitaliseringsslag gaande. Dat betekent steeds meer digitale documenten die bewaard en geback-upt moeten worden. De grotere bedrijven hebben die slag reeds gemaakt. Maar in de onderaanbesteding naar kleinere partijen wordt van een bestand toch weer een papieren uitdraai gemaakt. Op relatief veel plaatsen is zo nog geen sprake van digitale uitwisseling.

Primaire storage gebruiken?

Al die digitale bestanden, groot en klein, vragen de nodige opslag- en back-upruimte. Het gaat om veel pdf's, maar in sommige gevallen ook om filmopnamen. Vaak wordt de 'normale' aanwezige storage gebruikt, maar dat is ongunstig. Immers: de primaire storage groeit maar door. Deze manier van opslaan is duur, vreet energie, moet voortdurend worden uitgebreid en vergt het nodige onderhoud. Het is beter om een scheiding te maken tussen actieve data, waarmee regelmatig wordt gewerkt, en data die naar het archief kunnen.

Besparen!

Zo bespaar je veel primaire opslagruimte. Toegegeven: het vraagt een investering in archiefopslagruimte, maar die is veel goedkoper, ook op de lange termijn. De besparing zit ook in back-uptijd en softwarelicenties. Maar een vrachtbrief die eenmaal is vastgelegd, mag niet meer gewijzigd worden. Daarom hoeft ie ook niet elke dag opnieuw geback-upt te worden. Zo kun je je storage op de juiste manier inrichten, met de nodige besparingen (qua ruimte en geld!) als gevolg.

Kunt u deduppen, deel 2

Enkele weken geleden vertelden we al over de 'gewone' file-gebaseerde en meer geavanceerde manieren van deduplicatie. Als we deduplicatie gaan inzetten bij een back-up storage, en die storage dedupliceert automatisch, is dat reden voor enkele vraagtekens. Want is het niet tegengesteld? Als je een back-up maakt, wil je immers een duplicaat hebben! En het is absoluut niet de bedoeling dat dit duplicaat wordt gewist.

Dubbel of niets

Oftewel: als je een back-up wilt maken op hardware die kan dedupliceren, is het goed om je ervan te vergewissen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt! Dat levert soms wat problemen op. Stel: je maakt een dagelijkse back-up en een bepaald bestand is niet van maandag naar dinsdag gewijzigd. De dedup zegt dan: 'dit bestand heb ik al, dat hoef ik niet nog eens op te slaan'. Daar moet je je bewust van zijn, omdat je het bestand wellicht wél extra opgeslagen wilt hebben.

Let op de versie!

Een ander punt van aandacht bij dedupliceren bij back-up is de gebruikte dedup-versie. De meer eenvoudige, file-gebaseerde dedupmethode heeft geen noemenswaardige invloed op de schrijf- en leessnelheid. De geavanceerde versie daarentegen heeft veel langer werk om te controleren welke delen van een bestand wel al aanwezig zijn en welke niet, plus het kost meer tijd om het bestand bij uitvragen weer ineen te voegen.

Landing zone

Naarmate de deduplicatie geavanceerder wordt, vraagt het navenant meer rekentijd. Deze deduplicatiesystemen gebruiken hiervoor een cache, een stuk snelle opslag waar het vaak gebruikte bestand staat. Dit wordt ook wel de 'landing zone' genoemd. Dus: hier staan vaak gebruikte bestanden, al in elkaar gezet, en ze zijn dus snel opvraagbaar. Echter, een complete back-up staat niet in de landing zone, om de simpele reden dat een complete back-up daar te groot voor is. De back-up data moet dan opnieuw opgebouwd worden. Bij een grote crash die het complete bedrijf lam legt, is dat kostbare verspilde tijd. Zo is het goed om de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden goed af te wegen!

Meer weten? Informeer eens naar de mogelijkheden!

Kunt u deduppen?

Deduplicatie of afgekort dedup. Klinkt duur dan wel iets technisch, maar in feite is het niets meer het elimineren van dubbele data op een opslagsysteem. Dat maakt het proces an sich niet minder belangrijk, want dubbele data neemt vanzelfsprekend de dubbele opslagruimte in beslag. En je maakt dan weer een back-up van dubbele data. Allemaal onnodig en zelfs kostbaar.

Lees meer

Silent Bricks vs LTO: voorbij de aanschafkosten

Niet zo vreemd dat de wereld van broadcasting en film grote hoeveelheden data moet opslaan. We weten allemaal van onze smartphones dat het opslaan van beeldmateriaal nu eenmaal veel geheugenruimte vraagt. Voor deze specifieke branche geldt bovendien dat het materiaal desgewenst snel bewerkt moet kunnen worden. Veel bedrijven in broadcasting werken voor opslag met LTO-tapes. Opnames gemaakt in verre delen van de wereld moeten transportabel zijn en dat zijn LTO-tapes.

Vergissing

Lees meer

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

Kunt u deduppen, deel 2

Geschreven op 28 november 2018


Kunt u deduppen?

Geschreven op 7 november 2018

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres
 


 

Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu