Opslag op tape: de addertjes onder het gras
Een klant vertelde dat hij de back-up van zijn organisatie – een ziekenhuis – op een tape library had. Zijn motivatie: het is veilig en de data kunnen er snel genoeg naar toe geschreven worden. Maar. De 60 terabyte die onlangs teruggezet moest worden, vroeg maar liefst zes weken restore tijd. Een dergelijke hoeveelheid data moet immers verdeeld worden over een flinke hoeveelheid tapes en de tijd om banden te wisselen, loopt dan behoorlijk op. Geluk bij een ongeluk was dat het ‘slechts’ om het archief ging en niet om de dagelijkse back-up.
Tijd
Het is een bekend verschijnsel: het duurt gewoon even voordat een tape geladen is. Zeker als iets offline opgeslagen is, heb je ook nog de menselijke handeling die tijd kost. Iemand moet de tape in het archief opzoeken en in de taperobot laden. Dat is mede afhankelijk van de grootte van de taperobot: hoeveel bandjes passen tegelijkertijd in de magazijnen? Een back-up van een archief van een dergelijke genoemde grootte is echter vaak voor een belangrijk deel offline en zul je altijd handmatig moeten inladen. Zoals met de cassettebandjes van vroeger: als je iets zoekt moet je heen-en-weer spoelen. Allemaal tijd.
Veroorloven?
Belangrijk is de vraag: kan ik me de restoretijd veroorloven, ervan uitgaande dat mijn back-up veilig op tape is opgeslagen? En: is het nog van deze tijd om zes volle weken te wachten voordat het archief weer terug geïnstalleerd is? Of als je je archief aan het publiek online aanbiedt, kun je je het dan veroorloven om je website zes weken offline te hebben? Hoe meer data en hoe meer de data verdeeld zijn over de tapes, hoe langer het duurt om alles weer terug te zetten.
Andere punten
En hoe zit het verder met tapes qua gebruik? Voor een dagelijkse back-up kan het goed voldoen en is het redelijk veilig. Maar voor een archief is het – zie bovenstaand – niet echt geschikt. Komt nog bij dat de tand des tijds de magnetisering van de tape aantast, zodat de data niet meer goed leesbaar zijn. Tapes moeten regelmatig worden gecontroleerd op consistentie. De tape moet van tijd tot tijd heen-en-weer gespoeld worden om te voorkomen dat de tape aan elkaar gaat plakken. Bovendien komt om de twee jaar een nieuwe generatie tapes, momenteel LTO 8. Je kunt twee versies teruglezen, dus momenteel LTO 7 en LTO 6. LTO 5 niet meer en ook de LTO 5-drives zijn nauwelijks nog te koop. Het is dus zaak om dat goed bij te houden en en data op tijd over te zetten. En om de paar jaar heb je nieuwe hardware nodig.
Dus: opslag van data op tape biedt plus- en minpunten. Er is echter een prima alternatief dat voortdurend up-to-date wordt gehouden en een zeer kort restoretijd heeft. We vertellen u er graag van alles over.