Silent Cube aanvullende informatie

Het Silent Cube archiefopslagsysteem is het eerste modulair uitbreidbare storage systeem dat speciaal is ontwikkeld voor betrouwbare en permanente data opslag voor de lange termijn, voor digitale archieven en e-depots dus. Sinds de marktintroductie van de Silent Cubes in 2006 zijn er meer dan 2.500 storage systemen voornamelijk in de overheidssector (digitale dossiers, e-depots, nationale archieven) en de medische sector (röntgenarchieven, patiëntendossiers) geïnstalleerd, maar ook bij erfgoedinstellingen en in de industrie worden archiefgegevens op Silent Cubes opgeslagen. De totale netto-capaciteit van de geïnstalleerde systemen heeft onlangs de grens van 10 Petabyte doorbroken zonder dat ooit ook maar een enkel bit van de opgeslagen gegevens kwijt geraakt, gecompromitteerd of anderszins beschadigd geraakt is.

Wat maakt de Silent Cubes zo bijzonder betrouwbaar? Het is de combinatie van specialisatie, doordachte hardware, permanente controle en alomvattend onderhoud. De Silent Cubes zijn van begin af speciaal voor onveranderlijke archiefgegevens ontwikkelt met het oog op alle eisen die aan een veilige digitale archiefoplossing gesteld kunnen worden. Elk Silent Cube is een zelfstandig en zelf-controlerend archiefmodule waar afhankelijk van het model tussen 2 en 32 terabytes (netto) in kan worden opgeslagen. In iedere Silent Cube zit een WORM-controller (Write Once Read Many), die er hardwarematig voor zorgt dat gegevens niet overschreven kunnen worden. Dus gebruikers, virussen, ransomware of hackers kunnen nooit de data op de Silent Cubes veranderen, wissen of onbruikbaar maken. Een Silent Cube systeem is daardoor een statisch archief waarin verandering van de gegevens niet meer mogelijk is. Wél is het mogelijk desgewenst verschillende retentietijden in te stellen om aan de wet- en regelgeving van dataprivacy en bewaarplichten te voldoen.

 

Om mogelijk dataverlies door hardwarefouten te voorkomen, worden de twaalf harde schijven van elke Silent Cube dagelijks op veranderingen gecontroleerd (Digital Audit). Als ook maar één bit op één van de harde schijven in de Silent Cube verandert, valt dit op en geeft het systeem een waarschuwing aan de administrator, aan de Comex service desk en aan de fabrikant. Op deze manier is verzekerd dat falende hardware opgemerkt en op tijd vervangen wordt voordat data verloren zou kunnen gaat.

Archieven bewaren informatie per definitie over een lange periode, een archiefopslagsysteem moet hier rekening mee houden. De Silent Cubes hebben daarom een gegarandeerde minimale levensduur van maar liefst 10 jaar, gedurende deze periode hoeft een archiefbeheerder niet over een eventuele migratie van gegevens na te denken. De gunstige servicecontracten met een vast jaarlijks bedrag, de vriendelijke aanschafprijs en de lage energiekosten zorgen voor een uiterst lage Total Cost of Ownership (TCO) over de gehele levensduur van het systeem. Vooral door de mogelijkheid van 10-jarige servicecontracten – dus 10 jaar geen investering in hardware, reparaties of datamigratie voor een vast budget – komen de Silent Cubes het lange-termijn-kenmerk van archieven tegemoet.

Het energieverbruik van een 32 terabyte Silent Cube is 2 watt per uur in de stand-by mode en daarmee verwaarloosbaar. Zelfs in de full-operational mode is het energieverbruik per 32 terabyte minder dan 150 watt per uur en is er geen extra koeling nodig. Een ideale oplossing dus voor een duurzaam archief op lange termijn.

Omdat archieven de neiging hebben met de tijd – soms onvoorspelbaar – te groeien is het Silent Cube systeem modulair opgebouwd en kan nagenoeg ongelimiteerd met nieuwe Silent Cube modules in stappen van 4, 8, 16 of 32 terabyte uitgebreid worden. Deze flexibele schaalbaarheid is één van de belangrijke eisen aan elk archiefopslagsysteem.

Als het Silent Cube systeem draait, is er vrijwel geen omkijken meer naar. Mochten er vragen over het systeem optreden kunnen klanten meteen terecht bij de afdeling support van Comex BV. Zij geven telefonisch of per e-mail ondersteuning en advies. Daarnaast verifieert Comex actief de werking van iedere Silent Cube die door hen geïnstalleerd is. De dagelijkse statusmeldingen en eventuele storingsmeldingen van elk Silent Cube systeem worden zowel in de meldkamer van Comex in Heerlen als in de meldkamer van fabrikant FAST LTA in München gelezen en als het nodig is komt de technische dienst langs om een probleem te verhelpen.