Overheid

De toename van cyberaanvallen treft ook gemeenten en andere overheden. Hackers proberen toegang tot de IT-infrastructuur te krijgen om ransomware op de gemeentelijke IT-systemen te plaatsen en daarmee losgeld af te persen. 

Naar aanleiding van een hack bij de gemeente Hof van Twente vorig jaar, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het advies gegeven veilige back-ups met air-gap te maken. 

Na het advies van de VNG nemen veel gemeentes met hun vaste IT-partner contact op. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem. Je kunt je data extern wegschrijven naar een cloud dienst of een veilige Linux-server, maar al deze oplossingen zijn nog met een draadje verbonden. Hoewel het wegschrijven op een zogenaamde “Hardening” Linux-server bijna niet te hacken is, nemen inderdaad geen genoegen met “Bijna”. Ze willen er zeker van zijn dat hun data veilig worden opgeslagen. 

Op zoek naar een storage systeem met een air-gap, een fysieke scheiding tussen netwerk en storage zodat de back-up niet door hackers via het systeem is te bereiken? Er zijn dan verschillende mogelijkheden; Je kunt kijken naar opslag op tape, maar dat is heek bewerkelijk en te langzaam, afgezien nog van wat technische obstakels.

Een andere optie zijn de Silent Bricks. Iedereen kan zien dat op het moment dat je een Silent Brick uit het systeem haalt, je letterlijk een air-gap creëert. Silent Bricks vragen daarnaast om weinig handelingen, ze zijn eenvoudig in het gebruik. Belangrijk is ook de link met Veeam. Veel gemeenten werken met Veeam Backup, die ’s avonds een back-up maakt op de werklocatie. Daarna wordt een kopie weggeschreven naar de uitwijklocatie. Na die twee opdrachten komt er een derde opdracht om aan de hand van de back-ups een replicatie systeem te voeden met deze data. Dan krijg je dus een uitgebreid met een Air-gapped uitgerust back-up systeem, gekoppeld aan Veeam.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.