De back-up van nu is anders dan de back-up van vroeger Onze manier van back-uppen en restoren is tegenwoordig anders dan, zeg, vijftien jaar geleden. Toen leefden we nog in het tijdperk van bewaren op tapes en eerlijk is eerlijk, dat lijkt inmiddels lang geleden. Hoe deden we het toen en waarom is het met…
De oude regels van back-uppen Vroeger hadden we de bekende 3-2-1-regel als het ging om back-uppen: 3 kopieën op 2 verschillende opslagmedia waarvan 1 op een andere locatie. Het mooie is: de regel geldt nog steeds. We houden ons er alleen niet altijd aan. En dat is vreemd. Als je een back-up maakt van je…
Zo vermijd je variabele kosten! Ook in onze vorige blog spraken we al over de kosten van datastorage. Alsof de duivel ermee speelde kwam pal daarop het bericht van Microsoft met de mededeling dat de prijs van hun clouddiensten met 11 procent in euro’s stijgt. En ieder jaar opnieuw wordt geïndexeerd. Het kan ook anders.…
Hoe je kosten bespaart op je opslag Regelmatig spreken we in onze blogs over de kosten van de opslag van data. Zeker als het om grote hoeveelheden data gaat, kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Een belangrijke factor in die kosten wordt gevormd door het gebruik van elektriciteit. Met de huidige prijzen is dat iets om…
Steeds meer opslag on premise We zijn zo langzamerhand behoorlijk gewend geraakt aan werken in de cloud. Al onze data en applicaties staan in de cloud en dat heeft zeker voordelen, maar er is ook een keerzijde. Die andere kant van de medaille wordt door steeds meer bedrijven en organisaties gezien en zij keren op…
Waarom archief- en back-updata verschillend zijn In onze blogs besteden we regelmatig aandacht aan het verschil tussen archiefdata enerzijds en back-updata anderzijds. Waarom? Uit gesprekken met klanten komt vaak naar voren dat het verschil niet goed duidelijk is en dat leidt tot ‘verkeerd’ gebruik van opslagmogelijkheden. Dat wil zeggen: het kan anders, beter en goedkoper.…
SMS, mail en WhatsApp: archiveren moet! Minister-president Mark Rutte had het er de afgelopen maanden maar moeilijk mee. De afgelopen jaren (en wie weet hoeveel langer) maakte hij zelf een keuze in welke SMS-berichten bewaard moesten worden en welke niet. Begin oktober werd duidelijk dat het anders had gemoeten In deze blog gaan we er…
En ze leefden nog lang en gelukkig Een opslagsysteem voor data dat lang meegaat: daar kleven verschillende voordelen aan. Natuurlijk zijn er ook zaken om in het oog te houden, want er zitten wat addertjes onder het gras verborgen. In deze blog vertellen we met plezier hoe je met het juiste opslagsysteem lang en spreekwoordelijk…
Grote back-up maken? Maak een goede afweging! Enige tijd geleden schreven we in onze blog over precision medicine¸ medicatie die op basis van big data precies kan worden afgestemd op de individuele patiënt. We vertelden toen dat het in dit geval goed is om een onderscheid te maken tussen actieve data en de grote bulk…
Snel de optimale medicatie maken In de medische wereld is de toepassing van gepersonaliseerde of persoonlijke data al in enige mate bekend. Medicatie kan steeds meer in hoge mate op een individuele patiënt afgestemd worden en dat wordt dan ook personalized medicine genoemd. Medicijnen die passen bij het DNA-profiel van een patiënt, werken efficiënter en…
Stel eisen aan de storage voor archiefdata In onze vorige blog stipten we een aantal voorwaarden aan waar een goede back-upstorage aan zou moeten voldoen. Iets dergelijks geldt natuurlijk ook voor storage die voor archiefdata wordt gebruikt. In deze blog vertellen we daar meer over. Welke eisen kun je stellen aan storage voor archiefdata? In…
Afhankelijk van één leverancier of fabrikant? Liever niet! In onze branche zien we steeds meer de tendens dat leveranciers en/of fabrikanten van storage hardware zich gaan bezighouden met software. En vice versa. Dat lijkt een aantal voordelen te hebben, maar er is ook een keerzijde aan deze ontwikkeling. In onze nieuwe blog belichten we beide…
Met alleen een air-gapped back-up ben je er niet. Deel 2 In onze vorige blog vertelden we dat een air-gapped back-up weliswaar een heel goede stap is om data veilig te bewaren. Maar ook dat er nog andere stappen zijn te nemen in de voorbereiding op een eventuele cyberattack met ransomware. In deze blog gaan…
Met alleen een air-gapped back-up ben je er niet. Deel 1 Zeker is een air-gapped back-up een goed idee en een veilige manier om een back-up te hebben in het geval van een calamiteit. Maar is dat genoeg om achterover te gaan leunen? Het is een goede eerste stap, maar in het geval van een…
Een gat in je Linux-systeem. Wat nu? Linux staat bekend om zijn hoge mate van veiligheid. Tegelijkertijd is en blijft het software en gevoelig voor kwetsbaarheden. Dat bleek onlangs, toen bekend werd dat al sinds 2009 een gevaarlijk lek in Linux zit. In onze nieuwe blog vertellen we er meer over! Het besturingssysteem Linux staat…
Wees je bewust van de risico’s van opslag in de cloud Opslag van grote hoeveelheden data in de cloud is voor veel gebruikers de normaalste zaak van de wereld. De redenatie is dat data veilig en beschikbaar zijn. Maar dat is helaas niet helemaal waar. De stad Dallas in Texas kan daarover meepraten. Een verhaal…
Nog meer zombies en burengerucht De titels van onze blogs lijken zo langzamerhand op een serie spannende stripboeken of films, maar toch: in de voorwaarden van online dienstverleners staan soms vreemde dingen. Tegelijkertijd besteden we in deze blog aandacht aan luidruchtige buren. In de algemene voorwaarden van Lumberyard, een Amazon-webservice, staat het letterlijk. Vrij vertaald:…
Zombienertsen, of welke informatie moet je bewaren? Organisaties en bedrijven krijgen er in toenemende mate mee te maken: ze verzamelen gewild of ongewild steeds meer data via steeds meer kanalen. De vraag is in welke mate al die data bewaard moet worden. Moet je elk sms’je bewaren? En hoe zit dat met Teams-vergaderingen? Vorig…
De onbegrensde creativiteit van hackers Onlangs kreeg IKEA te maken met een relatief nieuw manier van hacking: de e-mail reply chain-aanval. Als het geen criminele activiteit was, zou je kunnen zeggen dat het een slimme manier is om een bedrijf met malware te infecteren. In deze blog leggen we uit hoe het werkt en…
Waarom een air-gap zo belangrijk is Hoe kun je je data het beste beveiligen in onze wereld met grote netwerken en clouds? Het antwoord is simpel: data met waardevolle informatie niet met het internet of zelfs een netwerk verbinden. Een fysieke isolatie dus, die ook wel een air-gap wordt genoemd. Zo kunnen online hackers niet…
“Ransomware: wij betalen toch geen losgeld! Of?” en “Digitaal archiveren betekent nooit ook maar één bit te verliezen” Dit zijn de titels van onze seminars tijdens de aanstaande TBX 2021 beurs, die dit jaar op 3 en 4 november zowel fysiek als ook online plaats vindt. Onze seminars worden dagelijks om 12:30 uur gegeven en…
Herstel: data zijn níet het nieuwe goud Kennis is macht. Het citaat van de Engelse filosoof Sir Francis Bacon staat na meer dan 400 jaar nog altijd fier overeind. Om kennis op te bouwen heb je informatie nodig. Door het verzamelen van informatie uit verschillende bronnen en die te combineren, creëren we nieuwe kennis. En,…
Ransomware: betaal je losgeld of niet? Dit is de titel van ons webinar tijdens het onlinecongres Overheid360, waar FAST LTA en COMEX samen met onze partner GouwIT op dinsdag 12 Oktober om 10:15 de vraag nagaan, of je de schade door een ransomware-aanval beperken of misschien helemaal uitsluiten kunt. En wij kunnen nu al verklappen…
Bespaar geld door gebruik van de juist storage! Het klinkt zo simpel: gebruik het type storage die past bij het karakter van je data. Toch zien we het in de praktijk nog heel vaak misgaan. Vergelijk het eens met het werk van een bouwvakkker: die gebruikt zijn hamer ook niet om een schroef in de…
Data is het nieuwe goud. Behandel het ook als zodanig! Er werken tegenwoordig heel veel mensen in de IT, met 1001 verschillende functies. Het leuke – althans, dat vinden wij – is dat het uiteindelijk allemaal draait om data. Data die informatie herbergt. IT staat immers voor Informatie Technologie, en dat is natuurlijk niet voor…
Criminelen houden zich niet aan de regels Er zijn allerlei maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je systeem. Dat zijn soms ingewikkelde procedures. Zo is er een beveiligingsstructuur, waarbij het aanpassen van beveiligde data alleen kan met toestemming van twee onafhankelijke systeembeheerders. Zij kunnen apart van elkaar een…
Waarom archiveren een goed idee is Archiveren kan verschillende grondslagen hebben. Het kan zijn dat je graag wíl archiveren, zoals een museum of bibliotheek doet. Of er wordt gearchiveerd omdat het móet, omdat je de overheid bent of omdat je documenten voor een bepaalde tijd moet bewaren. Dus archiveren omdat je wil, of omdat je…
Ransomware-hackers worden steeds slimmer. Wat te doen? Hoe veilig is veilig? Dat zal de firma ExaGrid zich de afgelopen tijd ook afgevraagd hebben. De producent van storage hardware won eerder meerdere prijzen omdat de storage zo goed is. En het ís goede storage. Desalniettemin betaalde het bedrijf onlangs 2,6 miljoen dollar aan losgeld nadat de…
Pas op bij softwarematige beveiliging! Het klinkt misschien als een open deur, maar we realiseren het ons niet altijd even goed: virtueel is synoniem met ‘niet echt’ of ‘een in geheugens van computers gecreëerde werkelijkheid’. Het gebeurt al te vaak dat we ‘virtueel’ beschouwen als de werkelijkheid, maar dat is zeker niet het geval. Die…
Archiefkosten besparen: zo doe je dat! Veel bedrijven gebruiken SAP-software. Facturen, pakbonnen, zakelijke documenten: het loopt allemaal via SAP. Zo zet SAP ook documenten in het archief en dat archief heeft uiteraard opslagruimte nodig. Zo had een klant van ons ook een dergelijk archief. Niet eens enorm groot en een aantal jaar geleden ondergebracht bij…
De rekening van ransomware In onze vorige blog bespraken we al twee grote kostenposten in het geval van een geslaagde ransomware-aanval. Door downtime – de tijd dat je niet operationeel bent – lopen de kosten al snel torenhoog op, tot gemiddeld 23 keer het gevraagde losgeld. En door dubbele afpersing, zoals de dreiging om data…
Ransomware kost méér dan alleen losgeld! In 2020 zagen we een sterke toename van ransomware. Dat is mede te wijten aan de verminderde veiligheid bij het vele thuiswerken. Voor cybercriminelen is dat een kolfje naar hun hand en ze halen er kennelijk een goede verdienste uit. Wie eenmaal gehackt is en data versleuteld ziet, krijgt…
De mitsen en maren van S3-storage Een goede bewaarplaats voor je digitale archief is enorm belangrijk. Dat vertelden we al in onze vorige blog. Belangrijk is het besef dat grote spelers op de markt hun zaken (en dus die van hun klanten) niet per se goed geregeld hebben. Onlangs was NAS-storage van Qnap in het…
Zorg voor een goede bewaarplaats! Het is niet de taak van de archiefvormer en/of -bewaarder om ervoor te zorgen wáár of waarop informatie bewaard wordt. Toen we nog analoog werkten, zorgde een architect voor een goede archiefruimte. In het digitale tijdperk is dat een IT-architect, die ervoor moet zorgen dat er een goede bewaarplaats is…
Doordacht back-up. Veilig archief. Betrouwbare storage. De eerste drie van onze serie guides over best practices voor back-up met bijv. Veeam Backup & Replication staan op onze website ter download ter beschikking. Guide #1 beschrijft het dagelijkse incrementele back-up, guide #2 gaat over back-ups met langere bewaartijden en guide #3 over air-gapped back-up in de…
Wat bedoel je met archiveren? Eerlijk is eerlijk: vanuit het oogpunt van Comex heeft archiveren alles te maken met een goede en veilige storage van data. Maar die vlieger gaat niet voor iedereen op die met archivering te maken heeft. Archiveren heeft immers ook van alles te doen met data verzamelen en metadata toevoegen. Voor…
Ook multifactor autorisatie kan worden gekraakt Onlangs in het nieuws: het Amerikaanse instituut voor cybersecurity ontdekte dat hackers door een multifactor autorisatie zijn gekomen. Je kent het systeem als je bijvoorbeeld inlogt bij je bank: na inloggen krijg je via een SMS nog een inlogcode. Vul voor ‘bank’ veel clouddiensten in en dan is direct…
Emotet opgerold; wat kunnen we leren? Eind januari maakte Interpol met Operation Ladybird een einde aan het beruchte virusnetwerk Emotet. Emotet bestond sinds 2014 en richtte zich in het begin met name op banken en andere financiële instellingen. In 7 jaar tijd groeide Emotet uit tot het grootste cybercriminele netwerk ter wereld. Het is fascinerend…
De overheid digitaliseert: dit zijn aandachtspunten! De overheid is aan het digitaliseren en dat is op zich een goede ontwikkeling. Waar voorheen briefwisseling zorgvuldig werd bewaard, geldt dat in toenemende mate ook voor e-mailverkeer. De inhoud van e-mails kan betrekking hebben op een bepaald dossier of project en er bestaan verschillende bewaarplichten. Tot zover niets…
Air-gap: stel je back-up veilig De grootste kans op schade door dataverlies komt zonder twijfel inmiddels door ransomware. Je zult denken dat een goed back-up ervoor zorgt dat hierdoor geen schade ontstaat, omdat je hiermee gewoon een niet versleutelde versie van je data terug kunt zetten. Maar helaas is dit meestal niet het geval zoals…
Wees je bewust van kwetsbaarheden in je software Amnesia:33 is de naam van het onderzoeksresultaat van Forescout, naar kwetsbaarheden in veelgebruikte Open Source software. Zeven producten die veel worden gebruikt in netwerkverbindingen en communicatie tussen apparatuur werden onderzocht, vier softwarepakketten bevatten bij elkaar 33 kwetsbaarheden. Lees: gaten waarlangs hackers kunnen binnendringen. Open Source En dat…
2021: blijf waakzaam voor virussen! Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als ‘het jaar van het coronavirus’ en dat is volkomen begrijpelijk en terecht. Toch constateerden wij in onze branche ook de opkomst van andere virussen, namelijk degenen die computersystemen platleggen. Ransomware was verantwoordelijk voor grote schade aan organisaties als universiteiten, gemeenten en ziekenhuizen.…
Waarom je wel of niet zou deduppen Deduplicatie is de techniek om dubbele data in storage te elimineren. Deduplicatiesystemen worden veel in back-upstorage gebruikt; ze rekenen al gauw met bereikbare rates als 20:1, wat deels wel klopt, maar als je uitgaat van 10:1 gemiddeld zit je wellicht veiliger. Oftewel: met 20 terabyte back-upstorage kun je…
Dat kan dus ook: een System Rescue Brick Heel gewoon: een USB-stick of zelfs CD met het label ‘System Rescue’. Kent u ze nog? Deze devices hadden een klein Linux-systeem, dat je in een computer kon steken. Na opnieuw starten had je dan een noodsysteem waarmee je bepaalde basiszaken in het systeem kon regelen, tot…
Let op! Ransomware-aanvallen op de datastoragelaag! Ransomware betekent voor veel bedrijven en organisaties en regelrechte bedreiging. Ransomware is malware die een computer en/of data versleutelt. Vervolgens wordt van de gebruiker losgeld gevraagd om de computer en data weer te bevrijden. Grote organisaties als de universiteit van Maastricht kregen al met ransomware te maken. Ransomware in…
Beperk de restoretijd! Het klinkt logisch en dat is het ook: hoe minder data in de back-up, hoe sneller je kunt restoren en hoe sneller je dus weer up-and-running bent. Scheiding actieve en archiefdata We hebben er regelmatig over: maak een goed onderscheid tussen de actieve data die voortdurend verandert en data die je in…
Waarom een offsite back-up echt nodig is Back-up- én archiefdata zijn offsite het best beveiligd, om de simpele reden dat deze data dan niet ongeoorloofd beschadigd kunnen raken door ransomware, hackers of sabotage. Uiteraard kunnen data ook per ongeluk beschadigd worden, door een foutieve handeling bijvoorbeeld. Deze laatste wijze heeft geen extra beveiliging nodig, omdat…
Voorkom een onvoorspelbare cloud! Enige tijd geleden bleek dat de Google Cloud op een zeker moment zes uur lang niet beschikbaar was geweest. Dus Gmail, Google Docs en allerlei andere apps die door Google in de cloud ter beschikking zijn gesteld, waren allemaal niet beschikbaar. Nu lijkt zes uur niet heel lang, maar je zal…
Wij willen ons secundaire storage systeem Silent Bricks bij resellers, bedrijven en instellingen actief onder de aandacht brengen. Niet producten verkopen, maar de bekendheid van de Silent Bricks verhogen, interesse wekken en prospects over dit prachtige systeem adviseren is de juiste functieomschrijving voor deze vacature. Heb je interesse hieraan mee te werken? Stuur dan een…
Veel van onze klanten weten heel goed dat ze maar 10 tot maximaal 30 procent van hun data actief gebruiken. Of andersom gerekend: 70 tot 90 procent van de data is secundaire data die bijna nooit worden aangeraakt. Denk daarbij aan back-updata, archiefdata, oude documenten, pdf’s: het staat allemaal op de servers en neemt ruimte…
We constateren regelmatig dat de primary storage als archieflocatie wordt gebruikt. Jammer, onnodig en duur, want deze opslag is er juist op gericht om snel te werken met veranderende data. Opslag waarvan dagelijks een back-up wordt gemaakt. Alles wat archiefdata juist níet is en (zie back-up) niet nodig heeft. Cloud Voor archiefdata is het beter…
De do’s en don’ts van een NAS Een Network Attached Storage of afgekort NAS, is bij veel particuliere gebruikers populair. Niet vreemd dat we regelmatig de vraag krijg of opslag van data voor back-up en/of archief ook niet ‘gewoon’ op een NAS kan. Die vraag is niet heel eenvoudig te beantwoorden. NAS en SAN…
In onze vorige blogs hebben we verteld over het digitaliseren van analoge archieven. Een overgang van dossiermappen en papier naar bits en bytes. Hoewel die duidelijk veel minder ruimte innemen, moeten ook deze data ergens opgeslagen worden. Als het om een kleine hoeveelheid data gaat, maakt het niet zo heel veel uit, als de veiligheid…
Het bestaat nog: enorme hallen vol papieren archiefdossiers. Onlangs waren we bij een dergelijke archiefdienst op bezoek en daar troffen we maar liefst 8 miljoen dossiermappen aan. Papier. Je zou menen dat tegenwoordig alles digitaal is, maar niets is minder waar. Zeker omdat het om archief gaat, dat vaak nauwelijks wordt aangesproken, blijft dit papieren…
Toen het archief nog grotendeels uit papier bestond, kon het aantrekkelijk zijn om dit buitenshuis op te slaan. Het archief kon immers behoorlijk wat ruimte innemen en vierkante meters waren en zijn duur. Nu een archief op een paar harde schijven past, lijkt de vraag minder relevant. Waarom extern? Toch geldt ook nu nog dat…
Van 16 t/m 18 juni vind in de Jaarbeurs in Utrecht de jaarlijkse vakbeurs Zorg & ICT plaats. Dit event is hét startpunt voor digitaal gedreven zorg en wordt beschouwd als het jaarlijkse hoogtepunt voor actuele informatie, zichtbare innovatie, inspiratie en is de uitgelezen gelegenheid om kennis uit te wisselen en te netwerken met vakgenoten…
Geld betalen om je data terug te krijgen? Dat klinkt als een ver-van-mijn-bedshow, maar toch krijgen steeds meer bedrijven en organisaties met deze vraag te maken. Het antwoord zal in eerste instantie steevast ‘nee, natuurlijk niet!’ zijn. Immers: er is een back-up en als je die gewoon even terugzet is alles weer bij het oude.…
Hoeveelheid data groeit explosief. Denk na over je opslag! De hoeveelheid data groeit exponentieel. In 2019 hadden we volgens het IT-onderzoeksbureau IDC zo’n 40 zettabyte (ZB), dus 40 miljard terabyte. Dat leest u goed: 40 miljard. De voorspelling is dat we in 2025 gegroeid zijn naar 175 zettabyte. Dat is geschat evenveel bits als zandkorrels…
Thuiswerkers opgepast De laptop in de thuissituatie is veel minder veilig dan op kantoor. In de meeste gevallen zal iemand vanuit thuis via een openbaar kanaal inloggen op de server van het werk. Dat vraagt om een sterk wachtwoord, veel sterker dan nodig zou zijn in de werkomgeving. De meeste thuiswerkers hebben zo’n sterk, lastig…
Historische data onveranderlijk digitaal geconserveerd Voor het Historisch Centrum Leeuwarden zocht de gemeente Leeuwarden een duurzame oplossing voor het archiveren van digitale data. De uitdaging was een storage oplossing te vinden die de op verschillende manieren aangeleverde en verworven data duurzaam bewaart.…
Waarom ransomware groeit en wat je ertegen kunt doen Steeds vaker duiken in het dagelijks nieuws berichten op over ransomware en aanvallen van hackers op computersystemen. De slachtoffers zijn niet de minsten. In december kreeg de universiteit van Maastricht te maken met ransomware en werd er daadwerkelijk losgeld betaald. Maar ook kleinere bedrijven en organisaties…
3-2-1: zo houd je je data veilig! Met name zorginstellingen kregen er de afgelopen weken mee te maken: aanvallen door hackers via lekken in het systeem. Niet geheel toevallig bespraken we in onze vorige blog al de ransomware-aanvallen die de universiteiten van Maastricht en het Duitse Giessen te verwerken kregen. Dergelijk nieuws rechtvaardigt de vraag…
Kunt u deduppen, deel 2 Enkele weken geleden vertelden we al over de ‘gewone’ file-gebaseerde en meer geavanceerde manieren van deduplicatie. Als we deduplicatie gaan inzetten bij een back-up storage, en die storage dedupliceert automatisch, is dat reden voor enkele vraagtekens. Want is het niet tegengesteld? Als je een back-up maakt, wil je immers een…
De informatie moet behouden blijven De essentiële vraag in archivering is niet: hoe lang gaat mijn cd mee? Maar: wat moet ik doen zodat de informatie op mijn cd langer meegaat dan de cd? De levensduur van de drager is in feite van economisch belang. Oftewel: wat zijn de kosten als ik regelmatig van drager…
Wie wat bewaart, die heeft wat Dit is het tweede deel van onze blog over migratie. Hoe hou je informatie uit het verleden begrijpelijk en toegankelijk? Het is zaak om data tijdig te migreren van de ene storage naar de andere én daarnaast te zorgen dat data begrijpelijk blijven. Bij de aanschaf van nieuwe storagesystemen…
De vierde pijler van secundaire storage: lage complexiteit De secundaire storage moet zo min mogelijk complex zijn. Dat is makkelijk gezegd, maar daarom niet minder waar. Hoe meer systemen je hebt, hoe meer specialisten heb je nodig en hoe meer servicecontracten heb je nodig. En meer user interfaces. Het is veel van alles en overal…
Waarom archiefdata snel en goedkoop beschikbaar moet zijn Een klant vertelde ons laatst dat zij voor medische onderzoeksdata tijdens de bewerking en analyse gebruik maken van lokale storage. Dat is immers snel en goedkoop, want het is on premise en voor elke transactie in de cloud betaal je immers een bedrag. Vervolgens vertelde zij ons…
Werkt jouw back-up eigenlijk wel? Enige weken geleden publiceerden we een blog over de ‘aloude’ 3-2-1 regel bij het maken van een back-up. Een van onze partners reageerde op deze blog met de terechte opmerking dat het testen van de restore net zo belangrijk is. Dat is zeker waar en we vertellen er graag meer…
Thuiswerkers opgepast, deel 2 De laptop in de thuissituatie is veel minder veilig dan op kantoor. In de meeste gevallen zal iemand vanuit thuis via een openbaar kanaal inloggen op de server van het werk. Dat vraagt om een sterk wachtwoord, veel sterker dan nodig zou zijn in de werkomgeving. De meeste thuiswerkers hebben zo’n…
Bespaar ruimte en geld met de juiste opslag! In de branche van vervoer en logistiek worden veel verschillende documenten gebruikt. Digitale documenten, maar ook allerlei bonnen, vrachtbrieven, facturen bijvoorbeeld. Die hoeveelheid loopt enorm op, zeker nu we steeds meer online bestellen en meer pakjes bezorgd worden. Elk pakje heeft een eigen vrachtbrief. Elke vrachtwagen heeft…
Bepaal je opslagbehoefte: niet te groot, niet te klein We merken dat onze klanten vaak worstelen met de vraag wat hun storagebehoefte nu daadwerkelijk is. En die vraag is ook niet altijd eenvoudig te beantwoorden, zeker omdat je naar de toekomst toe enige reserve wilt inbouwen. Storage, en zeker een archief, dijt bijna altijd alleen…
Kunt u deduppen? Deduplicatie of afgekort dedup. Klinkt duur dan wel iets technisch, maar in feite is het niets meer het elimineren van dubbele data op een opslagsysteem. Dat maakt het proces an sich niet minder belangrijk, want dubbele data neemt vanzelfsprekend de dubbele opslagruimte in beslag. En je maakt dan weer een back-up van…
Ransomware versleutelt je back-up! Ongetwijfeld kent u het begrip ‘ransomware’: een vorm van malware die bestanden of zelfs de hele computer als het ware gijzelt. Je kunt pas weer toegang krijgen als je losgeld (ransom) betaalt. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je alles kwijt. Wie slim is, zorgt daarom…
Secundaire storage? Overweeg de kosten! Secundaire storage nodig? Veel ondernemers en organisaties zullen dan vrij snel denken aan een oplossing in de cloud. De storage is relatief goedkoop, denk aan 2 eurocent per gigabyte per maand voor archiefstorage. Daar kun je je nauwelijks een buil aan vallen. Onze eigen Silent Bricks kosten bij een grote…
Gebruik die secundaire storage! Tijdens de Zorg & ICT-beurs in de Utrechtse Jaarbeurs in maart werd ons in diverse gesprekken met partners en potentiële klanten in ieder geval één ding duidelijk. Veel ziekenhuizen en andere zorgorganisaties hebben enorme hoeveelheden data in de primaire storage opgeslagen staan. Tijd om een back-up te maken is er niet…
Digitale opslag is voor elk bedrijf een andere afweging Het thema sprak veel bezoekers van de beurs Infosecurity Data & Cloud Expo op voorhand kennelijk aan. De titel ‘To cloud or not to cloud, is that the question?’ zorgde voor twee volgeboekte seminars. Anders gezegd: het onderwerp roept veel vragen op bij bedrijven en organisaties…
Alles maar naar de cloud? Of toch liever on-premise? Wat is met hybride? In ons volgeboekt seminar op de Infosecurity, Data en Cloud Expo keken wij naar de eigenschappen van zowel cloud- als on-premise oplossingen voor verschillende toepassingen met de focus op storage-oplossingen om een goede en verantwoorde afweging voor een infrastructuur te kunnen maken.…
Bepaal soort en inhoud van je data voor de goede opslag Nog niet zo lang geleden in het nieuws: ziekenhuizen dragen hun data over aan een derde partij, die de data ergens in de cloud opslaat. Punt is dat het hier privacygevoelige data gaat, zoals patiëntengegevens maar ook de personeelsadministratie. De vraag was of deze…
Het archief is het archief niet meer! We krijgen in toenemende mate te maken met ontwikkelingen als machine learning en artificial intelligence (AI). Om machine learning en AI goed te doen, heb je grote hoeveelheden data nodig: die heb je immers nodig als basis om de computer te laten leren. Dat gaat steeds beter en…
Opslag van grote hoeveelheden data is geen sinecure. Veiligheid en privacy zijn waarden die hoog gevoerd worden en dat is extra in het geval van patiëntgegevens. Niet voor niets haalde het de dagelijkse kranten: Tweede Kamerlid Maarten Heijink (SP) maakte zich begin mei ernstig zorgen over het gebruik van Google Cloud Platform voor de opslag…
Pijler van de secundaire storage 3: offline mogelijkheden Wie secundaire storage wil vervangen of uitbreiden, doet er goed aan vier belangrijke pijlers in het oog te houden. In onze vorige blogs behandelen we al veiligheid en flexibiliteit.
De tweede pijler van secundaire storage: flexibiliteit Veel aandacht (en budget) gaat steevast uit naar primaire storage, maar zoals we al eerder zeiden: de secondaire storage is het ware werkpaard. Hier bevindt zich ongeveer 80 procent van het datavolume.
Bezoek ons op de Zorg & ICT Bezoek ons op de Zorg & ICTVan 12 t/m 14 maart 2019 vind in de Jaarbeurs in Utrecht de jaarlijkse vakbeurs Zorg & ICT plaats. De Zorg & ICT word beschouwd als het jaarlijkse hoogtepunt voor actuele informatie, zichtbare innovatie en inspiratie op het gebied van digitaal gedreven…
Maak uw back-up hackerproof! Ransomware die de back-up gijzelt en versleutelt. Ga er maar aan staan, want het ontneemt je de kans om versleutelde reguliere data te vervangen. Zie onze vorige blog! Dat dit in de praktijk inmiddels werkelijkheid is geworden, is al gebleken. Klanten van Comex informeren naar een ‘hackerproof back-up’. Ook bekend als…
Alleen op een wolkje. Of toch niet? Wie data opslaat in de cloud, doet er goed aan te bedenken dat deze wolk over het algemeen geen privébezit is. Anders gezegd: ook andere mensen maken gebruik van deze cloud en daarmee van de hardware die erachter zit. Bovendien is een cloud per definitie van buitenaf te…
Bezoek ons op de Infosecurity, Data & Cloud Expo in Utrecht Op 31 oktober en 1 november vind in de Jaarbeurs in Utrecht dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security en plaats. FAST LTA en COMEX zijn op stand nummer A092 in hal 1 aanwezig en presenteren het Silent Brick storage systeem. Klik hier…
Silent Bricks vs LTO: voorbij de aanschafkosten Niet zo vreemd dat de wereld van broadcasting en film grote hoeveelheden data moet opslaan. We weten allemaal van onze smartphones dat het opslaan van beeldmateriaal nu eenmaal veel geheugenruimte vraagt. Voor deze specifieke branche geldt bovendien dat het materiaal desgewenst snel bewerkt moet kunnen worden. Veel bedrijven…
En nog meer voordelen van Silent Bricks! Gelijkblijvende veiligheid bij uitbreiding met Silent Bricks: dit voordeel werd in onze gesprekken met klanten persoonlijk en op de IBC-beurs meermalen genoemd. Eerlijk is eerlijk: niet iedereen is zich bewust van dit voordeel, maar het blijkt toch van groot belang te zijn. Stel: je bent in het bezit…
Hoe je data in je eigen ‘dossiermap’ houdt! Het gebruik van Silent Bricks met meerdere gebruikers maakt het mogelijk om data gescheiden te houden van andere data. Niet eens handig vanwege privacyredenen, maar vooral goed voor de handling. Een voorbeeld: in het geval van een project met film, komt er vroeg of laat een moment…
Bekijk de Silent Bricks op de IBC! De RAI in Amsterdam is van 13 tot 18 september het toneel voor de International Broadcasting Convention (IBC). FAST LTA, de Duitse producent van Silent Bricks, is op de IBC aanwezig en dat is niet zonder reden. De televisiewereld maakt voor opslag van data vaak nog gebruik van…
Verschillende branches geholpen met Silent Bricks Veilig en betrouwbaar opslaan van allerlei soorten data is eerder regel dan uitzondering. Niet zelden gaat het daarbij om grote hoeveelheden data, zoals we in onze vorige blog uiteen hebben gezet. Het belang van een goede opslag wordt in steeds meer branches onderkend. De Europese wet MiFID II staat…
Veel data? Denk aan Silent Bricks! Veel bedrijven in verschillende branches hebben te maken met filmbeelden. Bedrijven in de beveiliging bijvoorbeeld. Beelden die worden gemaakt door beveiligingscamera’s moeten voor een bepaalde tijd bewaard worden. Dit betekent een grote hoeveelheid data, die je goed moet organiseren, bijvoorbeeld in tijdsvakken. Dat kan prima met Silent Bricks: die…
Zo kun je je back-up verkleinen! Veel organisaties kennen het probleem: een enorme hoeveelheid data, waarvan dagelijks een back-up gemaakt moet worden. In sommige gevallen is die hoeveelheid zo groot, dat het maken van een back-up langer duurt dan 24 uur. Een probleem is geboren en in feite is dat al zo als het back-uppen…
Back-up en het gat in de lucht In onze vorige blog gingen we in op de combinatie van verschillende types back-up: op tape en harde schijf. De voordelen van deze methoden worden verenigd in SilentBricks, die de nadelen bovendien buitenspel zetten. De SilentBricks zijn in te zetten als disk back-up én als tape back-up én…
Het beste van twee werelden De keuze is niet eenvoudig. Kies je voor het maken van een back-up voor tape of voor disk? Beide systemen hebben voordelen. Een tape back-up is transportabel, je kunt het offline en off-site doen, heeft een laag energieverbruik en het wordt met media rotation ondersteund.
De AVG komt eraan: breng hardware op orde! De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) stelt een aantal technische eisen aan hardware voor gegevensopslag. Letterlijk: permanent de vertrouwelijkheid, integriteit, beschikbaarheid en veerkracht garanderen.
AVG stelt eisen aan de hardware Meestal wordt de AVG bekeken als een wet die de bescherming en beveiliging van gegevens benadrukt. Dat is zeker waar, maar de AVG raakt ook andere zaken. Het gaat niet alleen om een inhoudelijke bescherming van persoonlijke gegevens, maar er is ook fysieke bescherming vereist. Zo ben je niet…
Veelgestelde vragen over de AVG Hieronder staan vier vragen die de afgelopen weken veel op ons zijn afgevuurd. Uiteraard staan we iedereen met plezier persoonlijk te woord, maar het geeft misschien wat helderheid om de vragen ook hier te beantwoorden.
Service en datamigratie voor jukeboxes Sinds de oprichting van COMEX meer dan 25 jaar geleden houden wij ons bezig met de archivering van data op onder andere optische dragers in libraries. Nog steeds zijn veel jukeboxen van JVC, Disc en Plasmon in bedrijf. De grote voordelen van archivering op optische datadragers zijn de duurzaamheid van…
AVG: waar staan je klantgegevens? Het recht op vergetelheid in de AVG stelt dat je als bedrijf of organisatie persoonlijke klantgegevens moet kunnen verwijderen. Maar waar staan die gegevens? Zijn ze ook voor marketingdoeleinden gebruikt? Wat heeft het callcenter aan gegevens? Weet je sowieso aan wie je welke klantgegevens hebt doorgegeven?
Bereid je voor op de AVG! De AVG is niet heel nieuw, in feite is deze al twee jaar van kracht en weten wij sindsdien dat de AVG vanaf 25 mei 2018 toegepast wordt. Het ‘vooruit blijven schuiven’ is nu echt voorbij en het is de hoogste tijd om voorbereid te zijn. Eén onderdeel van…
Ik wil meer weten over die oplossing! Snelheid, herschrijfbaar, uitbreidbaar, weinig administratie en fysiek te scheiden van de productiedata: dit zijn de vijf eisen die iedereen aan een back-up zou moeten stellen. Velen denken dan snel aan een back-up in de cloud en het is waar dat deze manier van een back-up maken aan deze…
Ben je klaar voor de Clexit? Clexit staat voor ‘cloud exit’. Niet dat je de cloud direct moet verlaten, maar het is wel goed om na te denken over een strategie om dat te doen. Maar waarom zou je de cloud verlaten? Allereerst zou het technologisch nodig kunnen zijn om gegevens weer lokaal op te…
Waarom een back-up in de cloud geen goed idee is In onze vorige blogs hebben we uitgelegd aan welke eisen een back-up dient te voldoen, en daaropvolgend de verschillende manieren en hardware om de back-up te maken. Punten als snelheid, weinig administratie, uitbreidbaarheid en overschrijfbaarheid zijn daarbij leidend. Velen maken een back-up van hun systeem…
De voordelen van verschillende back-upsystemen gebundeld Een back-up via een disc-backup op een RAID-systeem komt regelmatig voor. Er kleven echter nogal wat nadelen aan: het systeem is duur en bovendien een energievreter. Je hebt veel HD’s nodig om een goede mate van betrouwbaarheid en redundatie te halen. En dan komt de koeling voor al deze…
Vijf harde eisen voor een back-up Een zeer belangrijke eigenschap van een back-up is snel data terug kunnen zetten. Noem het een eis: je wilt snel weer aan de gang. Daarnaast moet het back-up medium herschrijfbaar zijn, want feitelijk is het een kopie van de originele gegevens die regelmatig veranderen. Een back-up wordt dagelijks opnieuw…
Een back-up. Is dat echt nodig? De vraag lijkt bijna overbodig: is een back-up nodig? Het antwoord is volmondig ja. Toch komen wij in de praktijk vaak tegen dat er geen back-up is, of dat die niet goed is of niet goed werkt. En daarom een spoedcursus: hoe zorg ik voor een goede back-up?
Data migreren: vijf punten om op te letten Als de datamigratie goed is voorbereid – zie onze vorige blog – is het tijd om daadwerkelijk aan het werk te gaan. Maar ook tijdens de datamigratie zelf zijn er diverse punten van aandacht. We presenteren vijf zaken die veel aan de orde komen.
Bereid datamigratie goed voor Datamigratie heeft altijd een reden. Meestal gebeurt het omdat de hardware verouderd is en nieuwe opslag vereist is of omdat software vernieuwd wordt. In het tweede geval is vaak ook sprake van dataconversie en nee, dat gaat niet altijd feilloos. En dus: vijf punten waar je in de planning van een…
Even wat geheugen bijzetten Wat eenmaal in een archief zit, komt er meestal niet meer uit. Anders gezegd: een archief wordt alleen maar groter. Nu veel archieven digitaal worden, vraagt dat in de loop van de tijd om meer geheugenruimte. Tegelijkertijd geldt dat wat eenmaal in het archief is opgeslagen, niet overschreven mag worden en…
Instant Recovery: en voort maar weer! In onze vorige blog vertelden we al over het maken van een back-up en nog belangrijker: hoe je data in het geval van een calamiteit snel terug kan zetten, zodat het bedrijf weer in korte tijd up and running is. In veel bedrijven en organisaties wordt de back-up in de…
Driehonderd uur wachten op een restore? De meeste bedrijven en organisaties weten het en doen het ook: regelmatig een back-up maken en die buiten de muren van het gebouw bewaren. Een back-up kan een grote hoeveelheid data bevatten, en de vraag is hoe snel je in het geval van een calamiteit weer up-and-running bent. Stel dat…
In 5 stappen van papier naar digitaal archief Onlangs in het nieuws: ‘Een medewerker van de gemeente Tiel heeft bij vergissing het hele bouwarchief van de gemeente van 1945 tot 2010 vernietigd. Dit gebeurde nadat alle bestanden waren gedigitaliseerd.’ Gedigitaliseerd, dus wat is het probleem, zou je zeggen. Het probleem is dat de scans in…
De ‘Philippus Corts Stichting’ (buiten Nederland ‘The Corts Foundation’) richt zich op het Nederlandse verleden in Oost- en Zuidoost-Azië. Eén van de projecten van de stichting is het duurzaam digitaal behoud van VOC-archieven bij het ANRI, het nationale archief van Indonesië. Het gaat daarbij om maar liefst zo’n tien miljoen pagina’s met unieke documenten, die…
Nationale e-depots moeten laatste stap zetten Alle overheidsgegevens worden straks ingezameld door de Regionaal Historische Centra, die gebruik maken van relatief kleine e-depots. Deze gegevens worden dan verder verzonden naar het grote e-depot van het Nationaal Archief. Daar zijn we in Nederland inmiddels zo’n vijf jaar mee bezig, maar de technische ontwikkeling loopt wat achter.…
Opslag in de cloud: wie is verantwoordelijk? Veel bedrijven slaan data op in de cloud en nemen er bovendien verschillende diensten af. Het spreekt voor zich dat u wilt dat deze data veilig is. Maar wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid. Veel bedrijven denken dat dit het pakkie-an van de cloudprovider is. Je koopt…
Gebruik de juiste hardware voor uw opslag Zoals in een goed georganiseerd magazijn spullen nooit zomaar ergens staan, zo werkt het met opslag van data ook. Data opslaan kan op veel verschillende manieren, waarbij verschillende overwegingen meespelen. Kosten, administratieve last, veiligheid: het heeft allemaal een rol.
De Handwerkskammer Halle benut de flexibiliteit en modulariteit van de Silent Bricks voor snel back-up, betrouwbaar archief en beveiliging tegen ransomware.
Veiligheid voor data is een must De vraag komt regelmatig langs: waarom zou ik voor lokale storage gaan, als ik ook gewoon een clouddienst kan inhuren? Net zo goed schaalbaar. Een goede vraag met een nog beter antwoord. We leggen het graag even uit.
Het grote succes van ransomware In onze vorige blog stipten we al aan hoe je je kunt wapenen tegen ransomware als het om statische gegevens gaat. Maar waarom is ransomware zo’n groot gevaar en neemt het momenteel zo’n grote vlucht?
Ransomware vraagt om veilige opslag De eigenaren en beheerders van de Q-Park parkeergarages zullen er anders over denken, maar in feite heeft Nederland tijdens de laatste aanval in mei van hackers met ransomware geluk gehad. Voordeel was wel dat het probleem en fenomeen in de media veel aandacht kreeg. Veel IT-bedrijven sprongen er gelijk in…
Data op tijd migreren! Kent u het nog? Wordperfect? Het is een voorbeeld van een programma waar we voorheen op grote schaal mee werkten, maar inmiddels is verdwenen. En daarmee tegelijkertijd een voorbeeld van het probleem van migratie: hoe hou je informatie uit het verleden begrijpelijk en vooral toegankelijk?
Een opslag van elastiek In onze vorige blog spraken we over de verschillende manieren van opslaan en archiveren. De meeste IT-beheerders zijn zich wel bewust dat storage moet passen bij de soort data. Alleen: hoe kies je nu het juiste systeem voor de komende jaren? Want wat voor data krijgen we en hoe gaat het…
Duis ornare, est at lobortis mollis – libero mollis facilisis dolorus urabitur orci, vitae congue neque lectus neque. Aliquam lorem ipsum amet dolor ultrices erat.
De enorme impact van ransomware Eind december 2019 werd de universiteit Maastricht getroffen door ransomware: hackers blokkeerden toegang tot alle data, die pas na betaling van losgeld – meestal in bitcoins – weer worden vrijgegeven. Iets dergelijks was de collega’s van de universiteit in Giessen een paar weken eerder ook al overkomen; Maastricht had nog…
Nulla blandit risus ut nulla aliquam ornare. Suspendisse in mi sed nisl luctus blandit id sed arcu. Suspendisse a tortor pulvinar, sodales urna vitae, lacinia ipsum.
Het wordt onbewolkt! De trend is onmiskenbaar: uit het Netwrix Cloud Data Security Report 2019 blijkt dat meer en meer bedrijven en organisaties wereldwijd ervoor kiezen om hun data niet langer in de cloud, maar op een andere manier op te slaan. Dit ‘unclouden’ gebeurt met name vanuit het oogpunt van veiligheid (45 procent) en…
Hitrices orci leo, et feugiat eros tristique et. Proin ligula justo, iaculis quis ornare in, aliquam dictum lacus quis tempus id purus. Vestib etus nulla.
Stryker Trauma bewaart alle papieren en electronische documenten zoals facturen en kwitanties, tekeningen en afbeeldingen, brieven, bestanden en e-mails centraal met Docuware in een Silent Cube archief.
De eisen aan back-up systemen en archiefsystemen divergeren op sommige punten, simpelweg omdat de soort van opgeslagen gegevens verschilt. Wij zullen in dit document uitleggen wat deze verschillen zijn en waar ze invloed op de keuze van hardware hebben. Wij zien dat in het verleden een tape een goede keuze voor back-up medium en een…
De titel suggereert het al: een oud back-up bandje is geen archief-opslag laat staan een volwaardig archief dat mogelijk ook nog aan wettelijke eisen moet voldoen. Niettemin horen we van klanten die denken dat ze met hun tape drives of – erger nog – met een handvol externe USB-harddisks een archief kunnen opbouwen en beheren.…
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.