En ze leefden nog lang en gelukkig

Een opslagsysteem voor data dat lang meegaat: daar kleven verschillende voordelen aan. Natuurlijk zijn er ook zaken om in het oog te houden, want er zitten wat addertjes onder het gras verborgen. In deze blog vertellen we met plezier hoe je met het juiste opslagsysteem lang en spreekwoordelijk gelukkig geholpen bent. En dat is geen sprookje.

Een lange levensduur is op zich al een positieve eigenschap. Als het om mensen gaat, zeggen we er tegenwoordig bij ‘als het maar in goede gezondheid is’. Daar zit een kern van waarheid in die ook voor de IT-business opgaat.

Voordeel: je investering gaat langer mee

Je kunt je apparatuur simpelweg langer gebruiken, je hoeft niet iets nieuws aan te schaffen als je huidige apparatuur nog prima werkt. Je betaalt een eenmalige aanschaf en daarna wellicht nog wat aan onderhoud, maar verder is het puur financieel voordeel. Dat geldt voor je televisie, auto en ook voor je opslagsysteem. Maar pas op! Het is natuurlijk wel belangrijk dat het onderhoud van het product niet te duur wordt. Als het onderhoud van je auto na 12 jaar zodanig duur wordt dat het nauwelijks meer loont, wordt het tijd voor iets nieuws. Zo werkt het in de IT ook.

Addertje onder het gras

Tegelijkertijd zie je vaak dat de leverancier van IT-producten de prijs van het onderhoud dermate verhoogt, dat het niet meer interessant is om het product langer te gebruiken en dus vervangen moet worden. Een addertje onder het gras dus: check goed het onderhoudscontract en de lopende kosten. Van de Silent Bricks van FAST LTA kunnen we zeggen dat de onderhoudskosten in ieder geval niet stijgen.

Nog een addertje

De meeste producten voor dataopslag hebben een geplande levensduur van vijf jaar. In de praktijk betekent dat, dat fabrikanten de onderdelen voor die periode op voorraad houden om onderhoud te kunnen verlenen. Daarna wordt het kritisch en dus duurder. Denk eens aan speciale harde schijven of chips. Die worden na die vijf jaar schaars en dus duur. Daarom gebruikt FAST LTA standaard componenten die overal verkrijgbaar zijn en eenvoudig door vergelijkbare modellen vervangen kunnen worden. Veel van die onderdelen zullen ook niet of nauwelijks duurder worden waardoor de onderhoudskosten voor FAST LTA systemen over de gehele levensduur niet stijgen. Dit addertje onder het gras is daarmee ook gevangen.

Addertje 3

Belangrijk is ook dat na verloop van tijd je ICT-middelen universeel aanstuurbaar en aanspreekbaar blijven. Flexibiliteit en schaalbaarheid dus. Flexibiliteit is nodig omdat mogelijk de toepassingen wijzigen die de storage moeten aanspreken. En schaalbaarheid is belangrijk omdat je nu eenmaal niet jaren vooruit kunt inschatten welke soort data hoeveel groeit.

Voordeel: minder datamigratie

Naarmate je hoeveelheid data groeit en belangrijk wordt (en dat gebeurt bijna altijd), wordt het ingewikkelder om je data te migreren. Als het gaat om back-updata, valt dat op zich nog mee: je schrijft je data niet langer naar storage a, maar naar storage b. Na enkele tijd is dat vanzelf geregeld. Voor archiefdata is dat vaak anders: het gaat om data op de oude storage die je wilt bewaren en mee wilt nemen naar de nieuwe storage. Overzetten dus, en tijdens zo’n migratieslag lopen je data de nodige risico’s. Je hebt er personeel voor nodig om de migratie te regelen. Het kost tijd en geld. Afhankelijk van je hoeveelheid data kan het soms wel een jaar duren voordat alles is overgezet. Dat betekent dat je je data al een jaar voor het einde van je storage moet overzetten en dan dus al de nieuwe storage moet aanschaffen.

Let op

Zoals gezegd is de levensduur van veel datastoragesystemen vijf jaar. Maar de levensduur van apparatuur in bijvoorbeeld de medische sector is vaak tien jaar. Dus als een ziekenhuis de beelden van MRI en CT en andere zaken op wil slaan, moet het halverwege de levensduur van de apparatuur overstappen op een ander opslagsysteem. Anders gezegd: dataopslag met een langere levensduur zorgt voor minder migraties en dus minder kans op fouten en zelfs verlies van data.

Het mooie is dat FAST LTA met aandacht voor al die addertjes de Silent Bricks met een levensduur van tien jaar heeft ontwikkeld, in plaats van uit te gaan van vijf jaar. Daar zitten dus alleen maar voordelen aan!

Meer weten?

We zitten altijd klaar voor een goed gesprek en dito advies. Bel ons gerust!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.