In onze vorige blogs hebben we verteld over het digitaliseren van analoge archieven. Een overgang van dossiermappen en papier naar bits en bytes. Hoewel die duidelijk veel minder ruimte innemen, moeten ook deze data ergens opgeslagen worden. Als het om een kleine hoeveelheid data gaat, maakt het niet zo heel veel uit, als de veiligheid maar gewaarborgd is. Maar een grote hoeveelheid data vraagt wel om een aantal overwegingen. Hou daarbij in gedachten dat een archief bijna altijd alleen maar groeit en niet kleiner wordt. En wie aan het digitaliseren slaat, doet er goed aan om in het plan van aanpak al rekening te houden met de verschillende opties.

Primary storage

In de praktijk komen we het heel regelmatig tegen: de dure primary storage wordt als plaats voor archivering gebruikt. Deze opslag is heel snel en data is snel beschikbaar, maar voor archiefdata is dat helemaal niet nodig. Sommige klanten waar wij voor het eerst komen, hebben honderden terabytes archiefdata op een high speed storage staan. Deze storages is zeer geschikt voor data die permanent wijzigen en er vinden voortdurend back-ups plaats. Archiefdata heeft dat niet nodig en vertraagt zelfs onnodig het systeem. Bovendien is deze storage niet bijzonder veilig en ook de levensduur kan duurzamer.

Als papier

Heel verstandig om te kiezen voor een storage die een lange levensduur heeft als het archiefdata gaat. Vergelijk het met het analoge papier: voor opslag in een archief kies je voor papier van een hoge kwaliteit dat lang meegaat. Dat doe je niet op thermisch papier bijvoorbeeld. Zo werkt het met digitale storage ook: de primaire storage is ook niet gemaakt voor lange levensduur. Kies daarom voor een storage die zo lang mogelijk meegaat.

Servicecontract

En let op! Het is essentieel om te kiezen voor hardware waarvan het servicecontract lang meegaat! Onderhoud door de fabrikant garandeert dat je de maximale levensduur uit de hardware haalt.

In onze volgende blog vertellen we graag meer over andere belangrijke voorwaarden bij de keuze van een goede storage voor het digitale archief. Meer weten? Informeer eens naar de mogelijkheden die Comex kan bieden!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.