De ‘Philippus Corts Stichting’ (buiten Nederland ‘The Corts Foundation’) richt zich op het Nederlandse verleden in Oost- en Zuidoost-Azië. Eén van de projecten van de stichting is het duurzaam digitaal behoud van VOC-archieven bij het ANRI, het nationale archief van Indonesië. Het gaat daarbij om maar liefst zo’n tien miljoen pagina’s met unieke documenten, die inzage geven in het dagelijkse leven in Batavia en de handelsverhoudingen in het Verre Oosten in de 17e eeuw.

Scannen

Hoewel het archief onder redelijke omstandigheden bewaard wordt, doet de tand des tijds toch zijn verwoestende werk. Hoog tijd om deze historisch zeer belangrijke documenten te digitaliseren. Een taak die The Corts Foundation op zich nam. Opslag van de scans gebeurde aanvankelijk in een tijdelijke storage om het werkproces aan de gang te krijgen. Experts van de stichting wisten toen al dat deze methode kwalitatief en kwantitatief voor definitieve opslag niet toereikend zou zijn. En dat moest goed, want het scannen gebeurde eenmalig en veiligheid moest gewaarborgd zijn.

Oplossing

De opgave was te zorgen voor een opslagsysteem dat langer meegaat, langer gegarandeerd meegaat met lange servicecontracten, zodat in dit geval The Corts Foundation verzekerd was van een langdurige en veilige opslag. De Silent Cubes brachten de oplossing. Silent Cubes bieden revisiezekere, viervoudig redundante, energiezuinige WORM-opslag voor lange-termijn-archivering. Het systeem wordt via ethernet als NAS-eenheid aan de infrastructuur gebonden en kan door de modulaire opbouw zeer flexibel uitgebreid worden.

Lokale partner

Het systeem in Indonesië staat onder controle van Comex. De bekwame mensen van de ICT-afdeling van het ‘Arsip Nasional’ en andere betrokkenen zijn geschoold en geïnformeerd over de technische achtergronden van het systeem. Eventuele storingen komen bij Comex binnen; een lokale partner in Indonesië kan kleine storingen oplossen. Daarnaast worden de systeemadministrator en fabrikant geïnformeerd, wat de probleemoplossing in een breder perspectief zet.

Als u het hele artikel over de opslag van de VOC-archieven wilt lezen, klik dan hier

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.