De voordelen van verschillende back-upsystemen gebundeld

Een back-up via een disc-backup op een RAID-systeem komt regelmatig voor. Er kleven echter nogal wat nadelen aan: het systeem is duur en bovendien een energievreter. Je hebt veel HD’s nodig om een goede mate van betrouwbaarheid en redundatie te halen. En dan komt de koeling voor al deze harddisks er nog eens bij. Vooral economisch gezien is deze wijze van back-uppen niet ideaal.

USB Harddisk

Een losse harddisk via USB dan? Ook veel gebruikt. En het is snel, herschrijfbaar en uitbreidbaar. Maar het vraagt wel de nodige zelfdiscipline en daarmee administratie. Anders gezegd: met dit systeem wordt vaak vergeten om een back-up te maken. Het werkt bovendien met één harddisk en is daarmee tamelijk onveilig. Voor de privé foto’s misschien net goed genoeg, maar zeker niet voor belangrijke bedrijfsgegevens.

Optische systemen

Dan hebben we nog optische systemen, als cd, dvd en blue-ray. Ook hier is zelfdiscipline vereist en het medium is, tenzij het een rewriteable disc is, niet overschrijfbaar. Maar ook zo’n rewriteable disc heeft een grens aan het overschrijven. Voordeel van losse harddisk en optische schijven is dat ze heel eenvoudig extern zijn te bewaren.

Tapes

Brengt ons bij tapes, misschien tot zover het meest geschikte medium voor bedrijfsmatige back-up. Punt is wel dat het tamelijk omslachtig is en veel administratie vraagt. Tapes vragen om speciale drivers in de software en mechanische delen die storingsgevoelig zijn. Het is bovendien geen random access medium en geeft bepaald geen instant recovery. Het is wel tamelijk betrouwbaar, goedkoop, uitbreidbaar en fysiek te scheiden van bedrijfsnetwerk en servers.

Ons systeem

Met Silent Bricks worden de verschillende voordelen van de eerder genoemde systemen in feite gekoppeld. Het is snel, uitbreidbaar, herschrijfbaar, vraagt weinig administratie en is eenvoudig fysiek te scheiden van bedrijfsnetwerk en datacenter. Inclusief instant recovery, zodat een bedrijf na een fatale uitval van het bedrijfssysteem weer binnen enkele uren in de lucht is. En om alvast vooruit te lopen op onze volgende blog: nee, een opslag in de cloud kan dat niet garanderen. Maar daarover dus volgende keer meer.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.