En nog meer voordelen van Silent Bricks!

Gelijkblijvende veiligheid bij uitbreiding met Silent Bricks: dit voordeel werd in onze gesprekken met klanten persoonlijk en op de IBC-beurs meermalen genoemd. Eerlijk is eerlijk: niet iedereen is zich bewust van dit voordeel, maar het blijkt toch van groot belang te zijn. Stel: je bent in het bezit van een RAID-systeem, een standaard opslagsysteem dat je gewoon kunt uitbreiden door harde schijven toe te voegen. Zo’n systeem is in de regel zo geconfigureerd dat twee harde schijven mogen uitvallen zonder dat data verloren gaan. Een RAID6-array heeft zo een redundantie van twee harddisks, onafhankelijk ervan hoeveel harddisks in het totaal in de array verbonden zijn. Sommige gebruikers maken voor extra veiligheid een gespiegeld RAID6, met twee keer zoveel harde schijven, waarvan er dan vier mogen uitvallen. Als in een dergelijk systeem een harde schijf uitvalt, merkt het systeem dit op en pakt automatisch een van de spare disks. Een prima oplossing, tenzij nog een tweede en derde harddisk uitvallen voordat de eerste uitgevallen disk geheel ‘gerebuild’ is.

Veiligheid neemt af

Als de storagebehoefte groeit kun je bij een RAID gewoon aanvullende harddisks plaatsen en het array uitbreiden. Maar de redundantie blijft hetzelfde: twee harddisks mogen uitvallen. En dan maakt het niet uit of het array 10 of 100 harddisks omvat – twee mogen uitvallen. Het is overduidelijk dat met toenemend aantal harddisks de kans dat meer dan twee harddisks uitvallen toeneemt – en daarmee ook het risico van dataverlies. Het systeem wordt bij uitbreiding steeds onveiliger. Dit kun je alleen voorkomen indien je voor de uitbreiding geen harddisks, maar complete nieuwe RAID-arrays met eigen redundantie toevoegt.

Redundantie toevoegen

Bij Silent Bricks blijft het systeem bij elke toevoeging van een nieuwe brick echter even veilig. Elke brick met zijn twaalf harddisks heeft namelijk die redundantie, al naar gelang twee-, drie- of viervoudig, al in zich. De procentuele veiligheid blijft zodoende altijd dezelfde, de gehele systeem-redundantie neemt met elke brick zelfs toe. Een punt dat ons in de gesprekken echt opviel!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.