Gebruik de juiste hardware voor uw opslag

Zoals in een goed georganiseerd magazijn spullen nooit zomaar ergens staan, zo werkt het met opslag van data ook. Data opslaan kan op veel verschillende manieren, waarbij verschillende overwegingen meespelen. Kosten, administratieve last, veiligheid: het heeft allemaal een rol.

Met de huidige ‘trend’ van ransomware is het goed om de juiste hardware te gebruiken om gegevens op te slaan en te archiveren. Als je goed gebruik maakt van de eigenschappen van de hardware voor databeveiliging, scheelt het bovendien kosten en administratie. Meerdere vliegen in één klap dus. Harddisk- en flash-opslagsystemen bewaren gegevens gefragmenteerd met een centrale index omdat alleen op deze manier de gevraagde snelheid gewaarborgd wordt. De centrale index is als een lijst bij de deur van een groot magazijn, waarop staat wat waar ligt. Als die kwijtraakt, is Leiden in last.

Eenvoudiger en goedkoper 

Het punt is dat deze centrale index beschadigd kan raken. Of aangevallen wordt door hackers. Als het om zelden of nooit wijzigende gegevens gaat is het daarom beter om te denken aan een zogenoemde structuurzekere, lineaire opslag. Hierbij worden de metadata altijd samen met de opgeslagen gegevens bewaard en wordt aanvullend een centrale index aangemaakt. Denk bij het grote magazijn aan een extra lijst bij elke stelling. Door deze structuurzekere opslag is herstel van gegevens goed mogelijk zonder centrale index. Door lineair op te slaan worden reeds opgeslagen gegevens nooit gewijzigd maar worden nieuwe versies erbij geplaatst. In het magazijn komt er gewoon een stelling bij. De natuurlijke eigenschappen van de hardware zorgen hierdoor voor de beveiliging. Hier is geen software voor nodig en dus ook geen dure licentie. Het is eenvoudiger en goedkoper. Een rapport van Gartner van september 2016 onderschrijft dit. Een kopie van dit rapport kunt u via het contactformulier aanvragen

Meer weten? 

Conclusie: maak voor veilige, eenvoudige en relatief goedkope opslag van gegevens gebruik van de natuurlijke eigenschappen van structuurzekere, lineaire opslagsystemen. Het spreekt voor zich dat wij van Comex u daar van alles over kunnen vertellen.”

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.