Hoeveelheid data groeit explosief. Denk na over je opslag!

De hoeveelheid data groeit exponentieel. In 2019 hadden we volgens het IT-onderzoeksbureau IDC zo’n 40 zettabyte (ZB), dus 40 miljard terabyte. Dat leest u goed: 40 miljard. De voorspelling is dat we in 2025 gegroeid zijn naar 175 zettabyte. Dat is geschat evenveel bits als zandkorrels op de aarde. Of als je al deze data op dvd’s zou branden en de dvd’s daarna zou opstapelen, kun je 23 keer naar de maan.

Gigantisch

Linksom of rechtsom: 175 zettabyte is een gigantische hoeveelheid data en de verwachting is dat er binnen afzienbare tijd problemen ontstaan om de capaciteit beschikbaar te stellen. Nu is er nog voldoende storage beschikbaar bij cloudproviders en storagediensten bijvoorbeeld, maar op een gegeven moment zal deze opslag schaars en dus duur worden. Dat rechtvaardigt het onderzoek naar allerlei andere vormen van opslag. Dat is echter nog een lange weg. Totdat deze nieuwe technologieën zijn ontwikkeld en gelanceerd, zal de prijs van opslag stijgen.

Stijgende prijzen

De aanschaf van storage-hardware zal duurder worden, maar vooral ook zullen clouddiensten duurder gaan worden. Ook zij moeten immers storage kopen en ter beschikking stellen. Het is als organisatie zaak om goed met deze schaarste om te gaan en data intelligent op te slaan. Dat doe je bijvoorbeeld door niet op één paard te wedden: blijf flexibel, ook gezien de kosten. We zien daarnaast dat kleinere cloudproviders het in deze tijd lastig hebben. De grotere clouddiensten willen namelijk nú de klant binnenhalen, ook al verdienen ze niets (of maken ze zelfs verlies) op het onderdeel ‘opslag in de cloud’. Het is een lange termijnvisie.

En dan nog dit

Wie nu Silent Bricks aanschaft, is voor de komende tien jaar in ieder geval verzekerd van een stabiele prijs voor de opslag van data. Nog afgezien van de andere voordelen. Silent Bricks kennen ook geen abonnementskosten bijvoorbeeld. Daar komt de volgende, haast filosofische vraag nog bij: wie gaat die 175 ZB voor opslag maken? En waar staan die straks? Met name voor de medische sector is dit van belang, want daar is de groei aan data het grootst. Allerlei aspecten als privacy spelen dan een essentiële rol in de keuze voor een goede datastorage.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.