Veel van onze klanten weten heel goed dat ze maar 10 tot maximaal 30 procent van hun data actief gebruiken. Of andersom gerekend: 70 tot 90 procent van de data is secundaire data die bijna nooit worden aangeraakt. Denk daarbij aan back-updata, archiefdata, oude documenten, pdf’s: het staat allemaal op de servers en neemt ruimte in beslag. Toch moet het vaak wel bewaard worden. Het gegeven is ook bekend uit de analoge wereld: bijna ieder bureau kent wel een stapel papier met het idee ‘dat dat ooit nog eens uitgezocht moet worden’. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Alles op de primary storage

Punt van aandacht is wel dat deze data vaak op de dure, primaire storage staan. Dat impliceert dat ze regelmatig geback-upt worden en dat kost ook geld. Vanuit het oogpunt van ruimte én kosten zou het derhalve verstandig zijn om deze data toch maar eens op te ruimen. Ja, het is een flinke klus. Gelukkig is er software die op basis van bepaalde criteria kan beoordelen of een bestand ergens anders opgeslagen kan worden en dat dan ook regelt. Dit noemen we Hierarchical Storage Management.

Hoe werkt het?

Deze software bekijkt bijvoorbeeld welke data dagelijks worden gebruikt. Deze data staan en blijven gewoon op de primaire storage, omdat ze snel beschikbaar moeten zijn. Vervolgens zijn er data die misschien een aantal maanden niet zijn aangeraakt. Deze kunnen op een goedkopere, iets langzamere storage. En dan zijn er data die bijvoorbeeld een jaar niet zijn aangeraakt; die kunnen linea recta naar de archiefstorage. Deze storage doet dat automatisch op basis van de instellingen waarmee het werkt. De gebruiker merkt daar zelf meestal helemaal niets van.

Kostenbesparing!

Het Belgische bedrijf Nodeum kan dergelijke software leveren en helpt zo bedrijven en organisaties om hun dure, primaire storage snel en beschikbaar te houden. Het is als het ware het opruimen van ongestructureerde data. En het bespaart geld en vergis u niet: dat kan behoorlijk oplopen en daarom is deze investering zeker de moeite waard. Het spreekt voor zich dat Silent Bricks prima geschikt zijn om de verschillende data op te slaan.

Meer weten? Informeer gerust naar de mogelijkheden die we kunnen bieden! We vertellen er graag van alles over.

 

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.