We constateren regelmatig dat de primary storage als archieflocatie wordt gebruikt. Jammer, onnodig en duur, want deze opslag is er juist op gericht om snel te werken met veranderende data. Opslag waarvan dagelijks een back-up wordt gemaakt. Alles wat archiefdata juist níet is en (zie back-up) niet nodig heeft.

Cloud

Voor archiefdata is het beter om te kiezen voor een duurzame wijze van storage met een langlopend servicecontract. Veel organisaties denken dan al snel aan opslag van archiefdata in de cloud. Want ‘dat heeft in principe een oneindige levensduur, service is inbegrepen en het is schaalbaar’. Archief groeit namelijk alleen maar en wordt nooit kleiner. Dat moet opslag aankunnen. De cloud kan dat.

Kosten

Maar. Wie een redelijk archief heeft, doet er goed aan ook naar de kosten te kijken. Bij langdurige storage, bijvoorbeeld tien of twintig jaar, kunnen de maandelijkse kosten toch behoorlijk oplopen. Het is als leasen: als je de storage zelf aanschaft, ben je over dit soort tijdvakken altijd goedkoper uit. Dat break-even point ligt normaal gesproken tussen de drie en vijf jaar. Daar komen dan transferkosten van en naar de cloud dan nog bij en ook daar kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Nog twee voorwaarden

Belangrijke voorwaarde voor archiefdata is dat hiervoor een zeer veilige storage nodig is. Storage die zichzelf kan onderhouden en controleren. Data mogen immers niet verloren gaan, tegelijkertijd is het niet nodig om deze ongewijzigde data dagelijks of wekelijks te back-uppen. Deze data wijzigen namelijk niet. Een kopie is natuurlijk wel nodig, maar een regelmatig back-up niet. Een voorwaarde is ook dat de storage weinig administratie nodig heeft en met enkele instellingen al goed zijn werk doet.

Meer weten over onze visie op de beste manier om archiefdata op te slaan? Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.