Let op! Ransomware-aanvallen op de datastoragelaag!

Ransomware betekent voor veel bedrijven en organisaties en regelrechte bedreiging. Ransomware is malware die een computer en/of data versleutelt. Vervolgens wordt van de gebruiker losgeld gevraagd om de computer en data weer te bevrijden. Grote organisaties als de universiteit van Maastricht kregen al met ransomware te maken.

Ransomware in virtualisatiesysteem

En de gijzelnemers zitten niet stil. Onlangs verschenen in diverse fora berichten dat nu ook ESXI-systemen zijn aangevallen met ransomware. Als de onderliggende laag van dit virtualisatiesysteem wordt gegijzeld, kun je in één keer alle virtuele machines die op dit systeem draaien, versleutelen. Het overgrote deel van de virtualisaties werkt met VMWare, waar ESXI onder valt. Dergelijke ransomware-aanvallen grijpen in op de datastoragelaag.

Gevaarlijk!

Tot dusver waren ransomware-aanvallen voornamelijk gericht op Microsoft Windows-systemen, maar de aanvallen breiden zich nu dus in andere richtingen uit. Bijna alle bedrijven en organisaties maken gebruiken van deze sofware: ziekenhuizen, musea, bibliotheken, overheidsinstellingen. Zij zijn hiermee dus via deze systemen gevoelig(er) voor ransomware. En dat is niet zonder gevaar: met weinig inspanning kan ransomware heel veel schade aanrichten. Dat wil zeggen: als je je datastorage niet goed ransomwareproof hebt.

Meer weten?

We vertellen met plezier hoe datastorage op een veilige wijze gerealiseerd kan worden. Neem eens geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.