Secundaire storage? Overweeg de kosten!

Secundaire storage nodig? Veel ondernemers en organisaties zullen dan vrij snel denken aan een oplossing in de cloud. De storage is relatief goedkoop, denk aan 2 eurocent per gigabyte per maand voor archiefstorage. Daar kun je je nauwelijks een buil aan vallen. Onze eigen Silent Bricks kosten bij een grote installatie in het eerste jaar uiteindelijk een cent meer, maar de kosten dalen na vijf jaar tot zo’n halve tot een cent per gigabyte per maand. Tuurlijk, het vraagt investeringskosten, maar dit zijn dat ook álle kosten, inclusief hardware, software, service en onderhoud.

Terughalen kost geld!

Bij het gebruik van secundaire storage in de cloud ligt dat toch behoorlijk genuanceerder. Een cloudprovider onderscheidt allereerst verschillende opslaglagen. Verplaatsen van de archief-opslaglaag naar de zogenoemde koude opslaglaag, van waar je de data kunt inzien, kost bijvoorbeeld al 2 cent per gigabyte. Punt is dat je niet alleen het benodigde bestand verplaatst, maar de hele BLOB-container met een maximale grootte van 8 terabyte. Kosten voor de verplaatsing van zo’n maximale BLOB-container: 160 euro. Vervolgens wil je deze data dan nog eens terughalen naar je eigen locatie. Kosten: 7,5 cent per gigabyte, dus 75 euro per terabyte. Bij een maximale BLOB-container kost dat 600 euro. En dan komt daar het gebruik van de benodigde bandbreedte nog bij. Kort gezegd: die kosten lopen behoorlijk op! Ja, uploaden en opslaan in de cloud is goedkoop, maar de meter gaat snel lopen als je die data vroeg of laat weer nodig hebt. Dan is vaak ook nog sprake van een abonnement en alles bij elkaar kom je er niet goedkoop vanaf. Hoe een cloud ineens een donkere wolk kan blijken te zijn.

Vergelijk!

Vergelijk dat eens met de Silent Bricks. Ja, je betaalt voor de investering. Maar anders dan bij de cloud heb je je archief volledig in je eigen hand en je kunt het aanspreken wanneer je maar wilt. Kosten van dat terughalen naar je eigen locatie? Nul komma nul. Zoals gezegd: alle kosten voor software, hardware, onderhoud en service zijn allemaal al in de prijs inbegrepen. Er zijn verder geen verrassingen en geen oplopende kosten.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.