Ransomware versleutelt je back-up!

Ongetwijfeld kent u het begrip ‘ransomware’: een vorm van malware die bestanden of zelfs de hele computer als het ware gijzelt. Je kunt pas weer toegang krijgen als je losgeld (ransom) betaalt. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je alles kwijt. Wie slim is, zorgt daarom voor een goede en up-to-date back-up. Zo valt er veel te redden in het geval van ransomware. Veel organisaties weten zich inmiddels te wapenen tegen ransomware. Maar de gijzelnemers zijn ook niet dom. Ze zijn voortdurend een stap voor en hebben nu iets nieuws bedacht: ze versleutelen eerst de back-up en daarna de reguliere bestanden. Denk bijvoorbeeld aan de onlangs opgedoken Samsam.

Ransomware-proof!

Door deze malware is het niet meer mogelijk om terug te vallen op je back-up. Dat betekent dat je nu dus ook moet zorgen dat je je back-up ransomware-proof opslaat. Dat kan, maar niet iedere back-up drager is hiervoor geschikt. Met de veelgebruikte disk-to-disk back-up (D2D) bijvoorbeeld gaat het niet, omdat de disk back-up is gemaakt om overschreven te worden. Het zijn bovendien gewone harddisks en die kunnen versleuteld worden. Als je een ransomware-proof back-up wil maken, dan moet je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een lineair opslagsysteem hebt, dat zeker stelt dat de ransomware de reeds opgeslagen data niet kan gijzelen. Deze data kan echt alleen worden bewerkt door een (menselijke) administrator of de back-up software. Dit kan dus alleen met een tape of een Silent Brick.

Lineair opslaan

Op een tape of Silent Brick wordt de data lineair, dus achter elkaar opgeslagen. Je kunt data alleen wissen door het hele medium opnieuw te formatteren. Dit is tegelijkertijd de bescherming tegen ransomware, want ook ransomware kan deze gegevens niet wijzigen. Ja, ransomware kan deze data oppakken, versleutelen en opnieuw wegschrijven. Maar dan nog zijn de oorspronkelijke data onveranderd en dus bewaard. Onze verwachting is dat deze vorm van ransomware de komende tijd steeds vaker zal voorkomen en zich verder zal ontwikkelen. Het is dus zaak om je daar goed tegen te wapenen en een back-up te maken op een lineair opslagsysteem!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.