2021: blijf waakzaam voor virussen!

Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als ‘het jaar van het coronavirus’ en dat is volkomen begrijpelijk en terecht. Toch constateerden wij in onze branche ook de opkomst van andere virussen, namelijk degenen die computersystemen platleggen. Ransomware was verantwoordelijk voor grote schade aan organisaties als universiteiten, gemeenten en ziekenhuizen. In Düsseldorf viel zelfs de eerste officiële dode door ransomware, toen de computersystemen in het ziekenhuis waren platgelegd en een patiënt tijdens een noodzakelijke verhuizing naar een ander ziekenhuis kwam te overlijden. Zo blijkt dat een ransomware-aanval niet alleen gevaarlijk is computersystemen, maar ook voor grote groepen mensen. Het is wel degelijk ook een menselijk probleem geworden en niet zonder gevaren. Stel je eens voor dat een hacker een belangrijk systeem voor infrastructuur, zoals de waterkeringen in Zeeland, platlegt. De gevolgen zijn niet te overzien.

Vaccins

Als alles meezit wordt het coronavirus het komende jaar in zijn bestaan bedreigd door grootschalige vaccinaties. Tegen computervirussen is echter nog geen sluitende remedie gevonden. Het is en blijft zaak om alert te blijven en het risico op het binnenhalen van een virus zoveel mogelijk te beperken en onze systemen te beschermen. Nog maar kortgeleden raakte de gemeente Hof van Twente zijn back-ups kwijt en het systeem werd versleuteld. Losgeld: 50 bitcoins, ter waarde van zo’n 750.000 euro.

Thuiswerken

We gingen het afgelopen jaar meer en meer thuiswerken en gebleken is dat dat ook niet helemaal zonder gevaren is. Wachtwoorden blijken makkelijk te kraken, vaak omdat de gebruiker in kwestie er niet over nadenkt een wachtwoord te creëren dat lastig te raden valt voor een hacker. Een Duitse krant publiceerde afgelopen week een top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Op 1: 123456. Op 2, iets moeilijker: 123456789. Op 3: password. Op 9: ichliebedich. Als we ergens aan moeten werken in het nieuwe jaar, is het dit soort eenvoudig te voorkomen risico’s.

2021

Wat mogen we verder verwachten van het nieuwe jaar? Overheden moeten de archivering van e-mail op orde gaan brengen. Verder gaan we kijken naar de gevaren bij The Internet Of Things, het Amnesia33-virus, ‘common ground’ en de zaken die ons altijd bezighouden. We hopen dat we ook deze wereld een beetje veiliger en gezonder kunnen houden en maken.

Gelukkig nieuwjaar!

Rest ons niets dan u allen een goed en vooral in alle opzichten gezond kerstfeest te wensen, en een goede start van een hopelijk zorgenloos 2021.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.