Wees je bewust van kwetsbaarheden in je software

Amnesia:33 is de naam van het onderzoeksresultaat van Forescout, naar kwetsbaarheden in veelgebruikte Open Source software. Zeven producten die veel worden gebruikt in netwerkverbindingen en communicatie tussen apparatuur werden onderzocht, vier softwarepakketten bevatten bij elkaar 33 kwetsbaarheden. Lees: gaten waarlangs hackers kunnen binnendringen.

Open Source

En dat is verontrustend, omdat deze softwarepakketten Open Source zijn en veel worden gebruikt in allerlei netwerkapparatuur. Niet alleen de router of de printer, maar ook de bewakingscamera’s, smartphones en zelfs de stofzuigrobot worden zo een redelijk eenvoudig doelwit van hackers. Al deze apparatuur werkt met het TCP/IP protocol. Een voordeel is dat kwetsbaarheden in Open Source software meestal snel gerepareerd worden, maar het is hoe dan ook goed om je van deze zaken bewust te zijn. Komt nog bij dat veel gebruikers hun software niet regelmatig updaten en zo deze reparaties missen. Voor een bedrijf of organisatie kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

Het overkomt de besten

Een prominent voorbeeld is het opmerkelijke verhaal van het gat in de software van Solarwinds. Opmerkelijk, omdat Solarwinds nota bene security software produceert, dat juist tegen hackers en aanvallen van buitenaf moet beschermen. Om maar aan te geven dat veel software kwetsbaarheden heeft. We omringen ons met steeds meer ‘intelligente’ apparaten en beschouwen het als normaal en gebruiken het dagelijks. Het bewustzijn dat er kwetsbaarheden zijn is bepaald niet overbodig.

Wees bewust!

Er is geen garantie dat een organisatie nooit aangevallen zal worden door hackers. Je kunt je lastig beschermen tegen een aanval, wel tegen de gevolgen ervan. En hoe meer apparaten we hebben die met het internet zijn verbonden, hoe lastiger die bescherming wordt. Daarom is het goed om na te denken over de gevolgen en hoe je je daartegen beschermt. Een veilige opslag van data is daarbij een belangrijk onderdeel en daar weten we heel veel vanaf.

Meer weten?

We vertellen graag van alles over onze oplossingen! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.