Archiefkosten besparen: zo doe je dat!

Veel bedrijven gebruiken SAP-software. Facturen, pakbonnen, zakelijke documenten: het loopt allemaal via SAP. Zo zet SAP ook documenten in het archief en dat archief heeft uiteraard opslagruimte nodig. Zo had een klant van ons ook een dergelijk archief. Niet eens enorm groot en een aantal jaar geleden ondergebracht bij een cloudarchiefdienst. Tot zover weinig aan de hand.

Duur dataverkeer

Maar. Wat de kosten waren voor het raadplegen en benaderen van het archief en het heen-en-weer sturen van informatie was niet helemaal scherp. Die kosten lopen namelijk snel op omdat juist het ophalen van data uit een dergelijk archief in de cloud geld kost, niet zozeer het opslaan van deze data zelf. Sinds enige tijd slaat deze klant het SAP-archief op op Silent Bricks. De archiefkosten zijn daarmee 90 procent verlaagd. Anders gezegd: het cloud-archief was tien keer zo duur als lokale opslag op de eigen hardware.

Tienduizenden euro’s

Dat percentage is al zeer fors en in absolute bedragen kan dat verschil oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de grootte van het archief en hoe vaak het geraadpleegd wordt. Met name dat tweede punt maakt opslag van archiefdata in de cloud duur. Niet voor niets adverteren clouddiensten dan ook met de stelling dat opslag bij hen bijna niets kost en dat is niet onwaar, het is het up- en vooral downloaden van data naar het cloud-archief waar de kosten zitten. En een programma als SAP doet dit tamelijk veel, dus reken maar uit.

Groeiend bewustzijn

Bij veel ondernemers en bestuurders waren deze kosten tot voor kort niet scherp, maar gelukkig begint dat bewustzijn wat toe te nemen. Toch zien we nog vaak dat de kosten voor het gebruik van de cloud een stuk hoger liggen dan de aanvankelijke verwachting. Het is ook lastig in te schatten: hoeveel dataverkeer heb je met je cloudprovider? Dat is werk voor specialisten.

Meer weten?

We lichten een en ander met alle plezier verder toe. Neem gerust contact met ons op!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.