Bespaar geld door gebruik van de juist storage!

Het klinkt zo simpel: gebruik het type storage die past bij het karakter van je data. Toch zien we het in de praktijk nog heel vaak misgaan. Vergelijk het eens met het werk van een bouwvakkker: die gebruikt zijn hamer ook niet om een schroef in de muur te krijgen. Zeker, het zal uiteindelijk wel lukken, maar ideaal is het natuurlijk niet. Zo werkt het ook met data-storage.

Juiste gereedschap voor de juiste klus

Wil je je virtuele machines op een storage hebben? Gebruik dan een primaire storage, die high-end, duur en snel is. Wil je een back-up of archief maken? Dan is het niet zo slim om dit type storage daarvoor te gebruiken. Zoals bij de hamer en de schroef geldt ook hier: ja, het kan, maar het is niet optimaal. En het jaagt je op onnodige kosten en die kunnen behoorlijk oplopen.

Bespaar veel geld!

Zoals gezegd zien we regelmatig back-up- en archiefdata op de primaire storage staan. Voor een back-up geldt dat het soms zinvol is om een back-up van de belangrijkste virtuele machines op de primaire, snelle storage te zetten. Maar let op! Een high-end primaire storage is vier tot vijf keer zo duur als een secundaire storage voor back-up. Na drie jaar is de primaire storage versleten en moet ie vervangen worden, terwijl secundaire storage tien jaar meegaat. Alles opgeteld en vermenigvuldigd ben je door opslag op primaire storage van data die daar niet thuishoort, tien tot 15 keer duurder uit. Dat verschil kan voor grote bedrijven en organisaties met veel data-storage oplopen tot honderdduizenden euro’s. Dat zijn geen kleine bedragen. Simpel op te lossen door het juiste gereedschap te gebruiken.

Secundaire storage beter voor zijn taak

Daar komt nog bij dat secundaire storage beter voor zijn taak is toegerust. Een back-up-storage kan een back-up beter bewaren dan een primaire storage. Voor archiefstorage geldt dat nog sterker; in veel gevallen kan deze storage zelfs offline gehaald worden. En ook voor het gebruik van cloud geldt dat dit gereedschap het beste voor die doelen gebruikt kan worden, waar het voor gemaakt is. De cloud is in principe opgezet om met meerdere mensen op willekeurige locaties samen te kunnen werken. Gebruik het dan voornamelijk ook op die manier.

Goed afwegen

Wie voor de aanschaf van nieuwe storage staat, doet er goed aan deze zaken af te wegen. Een investering moet sowieso worden gedaan, maar om maar in de beeldspraak te blijven: heb je een hamer of een schroevendraaier nodig? De return on investment verschilt behoorlijk

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.