Abonneer op onze blog

Ransomware versleutelt je back-up!

Ongetwijfeld kent u het begrip 'ransomware': een vorm van malware die bestanden of zelfs de hele computer als het ware gijzelt. Je kunt pas weer toegang krijgen als je losgeld (ransom) betaalt. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je alles kwijt. Wie slim is, zorgt daarom voor een goede en up-to-date back-up. Zo valt er veel te redden in het geval van ransomware. Veel organisaties weten zich inmiddels te wapenen tegen ransomware. Maar de gijzelnemers zijn ook niet dom. Ze zijn voortdurend een stap voor en hebben nu iets nieuws bedacht: ze versleutelen eerst de back-up en daarna de reguliere bestanden. Denk bijvoorbeeld aan de onlangs opgedoken Samsam.

Ransomware-proof!

Door deze malware is het niet meer mogelijk om terug te vallen op je back-up. Dat betekent dat je nu dus ook moet zorgen dat je je back-up ransomware-proof opslaat. Dat kan, maar niet iedere back-up drager is hiervoor geschikt. Met de veelgebruikte disk-to-disk back-up (D2D) bijvoorbeeld gaat het niet, omdat de disk back-up is gemaakt om overschreven te worden. Het zijn bovendien gewone harddisks en die kunnen versleuteld worden. Als je een ransomware-proof back-up wil maken, dan moet je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een lineair opslagsysteem hebt, dat zeker stelt dat de ransomware de reeds opgeslagen data niet kan gijzelen. Deze data kan echt alleen worden bewerkt door een (menselijke) administrator of de back-up software. Dit kan dus alleen met een tape of een Silent Brick.

Lineair opslaan

Op een tape of Silent Brick wordt de data lineair, dus achter elkaar opgeslagen. Je kunt data alleen wissen door het hele medium opnieuw te formatteren. Dit is tegelijkertijd de bescherming tegen ransomware, want ook ransomware kan deze gegevens niet wijzigen. Ja, ransomware kan deze data oppakken, versleutelen en opnieuw wegschrijven. Maar dan nog zijn de oorspronkelijke data onveranderd en dus bewaard. Onze verwachting is dat deze vorm van ransomware de komende tijd steeds vaker zal voorkomen en zich verder zal ontwikkelen. Het is dus zaak om je daar goed tegen te wapenen en een back-up te maken op een lineair opslagsysteem!

Alleen op een wolkje. Of toch niet?

Wie data opslaat in de cloud, doet er goed aan te bedenken dat deze wolk over het algemeen geen privébezit is. Anders gezegd: ook andere mensen maken gebruik van deze cloud en daarmee van de hardware die erachter zit. Bovendien is een cloud per definitie van buitenaf te benaderen. Met de toenemende vraag om veiligheid en privacy in het achterhoofd, is de vraag of dez.

Lees meer

Kunt u deduppen, deel 2

Enkele weken geleden vertelden we al over de 'gewone' file-gebaseerde en meer geavanceerde manieren van deduplicatie. Als we deduplicatie gaan inzetten bij een back-up storage, en die storage dedupliceert automatisch, is dat reden voor enkele vraagtekens. Want is het niet tegengesteld? Als je een back-up maakt, wil je immers een duplicaat hebben! En het is absoluut niet de bedoeling dat dit duplicaat wordt gewist.

Lees meer

Bespaar ruimte en geld met de juiste opslag!

In de branche van vervoer en logistiek worden veel verschillende documenten gebruikt. Digitale documenten, maar ook allerlei bonnen, vrachtbrieven, facturen bijvoorbeeld. Die hoeveelheid loopt enorm op, zeker nu we steeds meer online bestellen en meer pakjes bezorgd worden. Elk pakje heeft een eigen vrachtbrief. Elke vrachtwagen heeft een laadlijst. Al die bestanden moeten een aantal jaren bewaard worden en voor de fiscus zelfs zeven jaar en soms nog langer. De bestanden moeten ook weer geback-upt worden. Ga er maar aan staan.

Lees meer

Kunt u deduppen?

Deduplicatie of afgekort dedup. Klinkt duur dan wel iets technisch, maar in feite is het niets meer het elimineren van dubbele data op een opslagsysteem. Dat maakt het proces an sich niet minder belangrijk, want dubbele data neemt vanzelfsprekend de dubbele opslagruimte in beslag. En je maakt dan weer een back-up van dubbele data. Allemaal onnodig en zelfs kostbaar.

Lees meer

Contact

Over ons

Wij zijn een klein creatief team gespecialiseerd in digitale opslagsystemen voor archief, back-up en content distribution. Ons doel is voor alle klanten de meest optimale oplossing te vinden en de klanten bij het gebruik van onze systemen perfect te ondersteunen.

Laatste blogs

Kunt u deduppen, deel 2

Geschreven op 28 november 2018


Kunt u deduppen?

Geschreven op 7 november 2018

Schrijf nu in voor tips en info

COMEX logoSchrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld u hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.

Naam
E-mailadres
 


 

Adres

COMEX
Vogt 21, 6422 RK Heerlen

+31-43-3088400
office@comex.eu
support@comex.eu