Toekomstbestendige data: datagarantie door juiste scheiding back-up en archief

Recente focus op het onderscheid tussen back-up en archief heeft een belangrijke vraag binnen dataopslag en -beheer naar voren gebracht. Hoe maak je juist onderscheid tussen back-up en archief? En hoe draagt dit bij aan de lange termijnvisie van organisaties? Dit onderscheid is essentieel voor datagarantie, cybersecurity, toegankelijkheid en bedrijfscontinuïteit.

Back-up versus archief: Meer dan alleen opslag

Back-ups zijn periodieke kopieën van data. Back-ups dienen als een veiligheidsnet, een essentiële voorziening om snel herstel na dataverlies door storingen of aanvallen mogelijk te maken. Archief daarentegen slaat data op voor langere termijn, vaak voor compliance- of historische doeleinden. De juiste scheiding zorgt voor preventie van onbedoelde wijzigingen en optimaliseert opslagruimte.

Datagarantie en compliance

Een juiste scheiding tussen back-up en archief verzekert dat gevoelige data niet alleen beschermd wordt tegen verlies, maar ook voldoet aan wettelijke en regelgevende vereisten. Dit garandeert dat organisaties hun verplichtingen op het gebied van dataopslag en -bescherming nakomen. Back-up en archief data zijn verschillend van aard en hebben verschillende eisen om datagarantie te verantwoorden. 

Cybersecurity: Beschermd tegen bedreigingen

Door back-up en archiefdata apart te houden, verkleinen organisaties het schaderisico van cyberaanvallen en datacorruptie. Dit leidt tot een veiligere opslagomgeving waarin data-integriteit wordt gewaarborgd. Data is met de juiste beveiligingsmaatregelen veiliger. Bij archief zorgt een (hardware) WORM beveiliging ervoor dat de data op geen enkel mogelijke manier gewijzigd of verwijderd kan worden, wat zorgt voor datagarantie. Bij back-ups zorgen verschillende back-ups op verschillende locaties, het liefst met een offline air-gapped back-up, ervoor dat er ten alle tijden een volledige back-up beschikbaar is om in geval van nood binnen zeer korte tijd te activeren.

Toegankelijkheid: Efficiënte data-management

Door een duidelijk onderscheid te maken, blijven back-updata direct toegankelijk voor herstel, terwijl archiefdata veilig en onveranderlijk wordt opgeslagen. Dit bevordert de operationele efficiëntie en zorgt ervoor dat data beschikbaar is wanneer dat nodig is. Wanneer archiefdata die niet direct toegankelijk hoeven zijn in de back-up terecht komen, betekent dit dat de back-up storage onnodig veel data bevat. Hierdoor is de storage indeling inefficiënt en kunnen kosten snel hoog oplopen.

Bedrijfscontinuïteit: een stabiele basis

Juist onderscheid zorgt voor een robuuste en veerkrachtige datastructuur die essentieel is voor het ononderbroken functioneren van uw organisatie. Dit leidt tot minder downtime en ondersteunt snelle reacties op eventuele data-gerelateerde incidenten.

Actief WORM archief

Zoals beschreven in ons vorige blog zorgt de implementatie van een actief WORM archief voor een verkleinde omvang van uw back-ups, verhoogde beveiliging van uw data en verlaagde kosten. Dit is een uitstekende manier om te zorgen voor de juiste scheiding tussen back-up en archief en zo uw data integriteit te waarborgen.

Conclusie

Het correct onderscheiden tussen back-up en archief is een strategische zet die een sterke basis legt voor veilige en efficiënte dataopslag. Dit zorgt niet alleen voor compliance en beveiliging, maar verhoogt ook de operationele efficiëntie en draagt bij aan de lange termijn stabiliteit van uw organisatie.

Silent Bricks & Silent Cubes: Betrouwbare datagarantie

Met de flexibele Silent Brick en Silent Cube systemen van FAST LTA kunt u de datagarantie van uw bedrijf beter waarborgen. Veilig, schaalbaar, betrouwbaar en betaalbaar! Met inmiddels al 3000+ tevreden klanten, 200+ Petabyte aan veilig opgeslagen data en 0 bit dataverlies zijn deze systemen bewezen effectief! 

Geniet van veilige, volledige gegevensback-up met het flexibele Silent Brick systeem dat naadloos aansluit bij de behoeften van uw organisatie. 

 

Met het uiterst veilige Silent Cube systeem staat u garant voor lange termijn, compliant archivering zonder enige vorm van dataverlies. 

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.