De back-up van nu is anders dan de back-up van vroeger

Onze manier van back-uppen en restoren is tegenwoordig anders dan, zeg, vijftien jaar geleden. Toen leefden we nog in het tijdperk van bewaren op tapes en eerlijk is eerlijk, dat lijkt inmiddels lang geleden. Hoe deden we het toen en waarom is het met de huidige manier beter?

Een back-up was toen vooral bedoeld om af en toe een verloren of beschadigd bestand terug te halen, maximaal eens een hele server. Tegenwoordig gaat het niet meer om één of enkele bestanden, maar om een complete IT-omgeving. Veel IT-managers hebben niettemin nog het idee dat ze veel kopieën van een back-up moeten bewaren, tot een half jaar of zelf twee jaar terug. Daarmee kunnen ze ver terug in de tijd om data te vinden die bijvoorbeeld niet geïnfecteerd is met malware. Maar dit is een gedachte die dateert uit het tijdperk van de tape.

Dure grap

Deze werkwijze en gedachtegang is met tape inderdaad wel in te vullen: tape is betaalbaar en leent zich goed voor deze manier van opslaan. Als je deze storage één-op-één zou gebruiken in de moderne storagetechnieken, wordt het een dure grap. Of het nu op harddisks, in de cloud of op Silent Bricks is. Maar omgekeerd geldt ook: met de moderne opslagmethoden kun je veel meer. Toch denken veel klanten nog altijd dat ze voor hun back-up heel veel Silent Bricks nodig hebben: het gelijke aantal als wat ze voorheen aan tapes gebruikten.

Oude data bewaren

Stel nu dat je te maken krijgt met een aanval van een hacker. Normaal gesproken is een firewall een afdoende middel om de hacker buiten te houden, maar het gebeurt vaak genoeg dat zo’n hacker wél binnenkomt. De hacker infecteert alles waar hij binnen kan komen met malware, een virus of ransomware. In de loop van de tijd komt zo’n virus ook in je back-ups terecht. Op het moment dat je data versleuteld worden en je nergens meer bij kunt, heb je nog een oude back-up die niet geïnfecteerd is. Het punt is: deze back-up bevat oude data en is een half jaar oud (of nog ouder). Feitelijk tamelijk waardeloos, want je verliest zo evengoed het werk van het laatste half jaar. Je kunt het nauwelijks een oplossing noemen.

Hoe gaat dat met een moderne back-up?

Als we de oude en nieuwe manier van back-uppen vergelijken, dan zien we dat de oude back-up software de bestanden kopieert naar een tape, en de volgende dag hetzelfde. Je hebt de media nodig om je gegevens weer terug te halen. De huidige back-up software werkt anders: je kunt het instellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je in je back-up en back-up omgeving 90 of 180 dagen terug wilt gaan. Dan zorgt de software ervoor dat elke back-up retentie heeft, dat is in je hele back-up weggeschreven op de storage en heeft als consequentie dat je niet een hele set van back-ups nodig hebt om toch volledig te zijn. Ook met malware in je back-up kun je de data op de back-up nog benaderen, mits je nog een leesbaar back-up hebt, bijvoorbeeld op een air-gapped Silent Brick. Dan kun je informatie uit het back-up halen en met behulp van antivirus software de malware onschadelijk maken. Er zijn dan drie niveaus van databescherming: allereerst de security software, ten tweede de back-up software die ervoor zorgt hoe lang je terug kunt gaan met je back-up (een softwarematige retentie-instelling) en ten derde de air-gap, die ervoor zorgt dat je je back-up met retentie nog in een benaderbare versie hebt. Deze drie punten maken het essentiële verschil in de oude en moderne manier van back-uppen.

Meer informatie

Meer weten over het maken van een goede, betrouwbare back-up? We vertellen er graag meer over. Neem gerust eens contact met ons op!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.