Driehonderd uur wachten op een restore?

De meeste bedrijven en organisaties weten het en doen het ook: regelmatig een back-up maken en die buiten de muren van het gebouw bewaren. Een back-up kan een grote hoeveelheid data bevatten, en de vraag is hoe snel je in het geval van een calamiteit weer up-and-running bent. Stel dat je op je remote locatie zo’n 8 terabyte aan data hebt, en je wilt die met een snelle internetverbinding terughalen. Maar snelheid is relatief. Met de snelste verbindingen (1 gigabit per seconde) die bedrijven en organisaties gebruiken, heb je maar liefst dertig uur nodig om 8 terabyte over te dragen. Een back-up in de cloud heeft met een verbinding van 100 mbit per seconde 300 uur nodig om terug te halen. Bijna twee weken.

Transportabel houden

Goed idee dus om een remote back-up transportabel te houden. Zorg dat je die 8 terabyte makkelijk naar je restore locatie kunt brengen, door eenvoudig een fysieke back-up te hebben. Afhankelijk van de back-up omgeving, kun je zelf vanuit de back-up het systeem weer opzetten. Binnen twee uur weer in de lucht, in plaats van de eerder berekende 300. Als je een remote back-up maakt, kijk dan naar de datahoeveelheid en hoe je die snel terugkrijgt naar de restore locatie. Dat restoren moet volledig automatisch en eenvoudig gaan: als het goed is doe je het niet dagelijks en daarom ontbreekt de routine.

Kopie van de back-up

Zeker bij grote hoeveelheden data doen we daarom liever een fysiek transport van data dan een datatransfer via een internetverbinding. Belangrijk is dan ook een eenvoudige replicatie van je back-up. Stel: het systeem is down en je moet de back-up ophalen op de remote locatie. Als er onderweg iets met de back-up gebeurt, is Leiden werkelijk in last. Beter is om snel een kopie te maken en de werkelijke back-up achter te laten op de remote locatie. Dan moet zo’n kopie wel snel en eenvoudig gemaakt kunnen worden.

In onze volgende blog vertellen we graag meer over goed en slim back-uppen en restoren.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.