Feiten boven claims 

Een kritische kijk op opslagtechnologieën en duurzaamheid

In ons voorgaande blog, “Een ecologische blik op de gehele levensduur van uw opslag,” hebben we gezien hoe SSD’s aanzienlijke CO2-uitstoot genereren gedurende hun hele levenscyclus. Deze bevindingen tonen aan dat de productie en het gebruik van SSD’s behoorlijke CO2-emissies met zich meebrengen. Deze constatering roept echter bredere vragen op over de duurzaamheid van opslagtechnologieën als geheel.

Feiten of claims?

Vaak worden berekeningen en claims van opslagtechnologieën gepresenteerd in het voordeel van de respectievelijke fabrikanten. Er worden verschillende toepassingen vergeleken die in een verschillende setting gebruikt worden. Vanuit marketingperspectief is dit legitiem, echter is de resulterende informatie vaak niet nuttig. Zinvol zou zijn om actuele technologieën te vergelijken voor exact hetzelfde gebruiksscenario in exact dezelfde omgeving. Primaire opslagsystemen onderling. Backup-opslag met verschillende technologieën. Archiefopslagsystemen uit verschillende bronnen. Simpelweg beweren dat deze technologie op zichzelf de “groenste” is, is gewoon onzin.

Een objectieve vergelijking

Zoals eerder benoemd gaat het erom niet alleen naar de operationele CO2-voetafdruk te kijken, maar ook naar bredere factoren zoals productie, verwijdering, systeemarchitectuur en alternatieve toepassingen. In lijn met deze benadering heeft Scality een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de energie-efficiëntie van verschillende opslagoplossingen. Als vooraanstaande aanbieder van opslagoplossingen begrijpt Scality het belang van objectieve en feitelijke vergelijkingen tussen opslagtechnologieën.

Dit onderzoek biedt een overzichtelijke kijk op de werkelijke energie-efficiëntie van technologieën zoals high-density HDD’s en QLC-flash SSD’s, gebaseerd op realistische werklasten en omgevingen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de perceptie van QLC-flash SSD’s als energie-efficiënter dan HDD’s niet altijd juist is. De resultaten tonen aan dat voor specifieke werklastprofielen, HDD’s daadwerkelijk een energie-efficiëntievoordeel hebben ten opzichte van QLC-flash SSD’s. Dit illustreert het belang van gedetailleerde en feitelijke vergelijkingen die verder gaan dan oppervlakkige marketingclaims.

Het is dus belangrijk om ten alle tijden te informeren bij de fabrikant over onder andere het verbruik van de storage. Vooral in het kader van duurzaamheid, wat een belangrijk thema is in de hedendaagse bedrijfsvoering.

Met duurzame groeten, 

Het Comex Team

 

 

Nu Pro: Silent Cubes

Nieuwe modellen per direct beschikbaar

Silent Cube DS Pro & Head Unit Pro

Go Pro: met doorgaans 10G-Ethernet en capaciteiten van 16, 32 of 64 TB per hoogteeenheid zijn onze Pro-systemen klaar voor de meest moderne modaliteiten en nieuwste archieftoepassingen.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.