Herstel: data zijn níet het nieuwe goud

Kennis is macht. Het citaat van de Engelse filosoof Sir Francis Bacon staat na meer dan 400 jaar nog altijd fier overeind. Om kennis op te bouwen heb je informatie nodig. Door het verzamelen van informatie uit verschillende bronnen en die te combineren, creëren we nieuwe kennis. En, zoals gezegd, kennis is macht.

Onze informatie zit in data

Anno 2021 zit de benodigde informatie in data. Als we kennis vergelijken met rijkdom, dan is informatie het goud om die rijkdom op te bouwen. Data zijn dan de stevige goudbuidel, waar het goud in wordt bewaard. Maar niet alle data is even waardevol, het is niet zo dat in elke goudbuidel evenveel goud zit.

Informatie voor groot publiek

Als de informatie uiteindelijk het goud is, dan moet het omhulsel daarvan natuurlijk goed verzorgd worden. We mogen de informatie immers niet verliezen. En daarmee de data, want daar zit de informatie in en daarmee de weg naar rijkdom. Als we de data verliezen, verliezen we de informatie. Het grote voordeel van data is dat we daarmee aan een groot publiek informatie toegankelijk kunnen maken. Een democratisering van informatie en kennis.

Maar pas op!

Data staan steeds minder op papier. Omdat we onze informatie op een andere manier bewaren, hebben we veel meer mogelijkheden om informatie te delen, te kopiëren, te bewaren en te beveiligen. We kunnen onze informatie veel eenvoudiger dan voorheen op verschillende plekken bewaren. Het gevaar is dat deze digitale informatie tegenwoordig ook makkelijker is te vervalsen en/of te verwijderen. In plaats van tig ordners met papier door de papierversnipperaar te halen, is verwijderen een kwestie van een muisklik. Waarmee we maar zeggen dat een veilige bewaarplaats voor data-informatie-kennis geen overbodige luxe is.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.