Hoe je kosten bespaart op je opslag

Regelmatig spreken we in onze blogs over de kosten van de opslag van data. Zeker als het om grote hoeveelheden data gaat, kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Een belangrijke factor in die kosten wordt gevormd door het gebruik van elektriciteit. Met de huidige prijzen is dat iets om rekening mee te houden. Letterlijk. In deze blog gaan we daar dieper op in.

Opslag van data is helaas niet gratis. Het maakt echter wel verschil hoe je je data opslaat. Zeker voor grote hoeveelheden data geldt dat een goede scheiding tussen primaire en secundaire storage al een behoorlijk verschil kan maken. Een gemiddeld Nederlands ziekenhuis kan zo over vijf jaar al gauw 200.000 euro alleen aan stroomkosten besparen.

Energie!

Opmerkelijk is echter dat dit voordeel vooral zit in de energie die in het datacenter wordt gebruikt. Alle apparaten in het datacenter produceren flink wat warmte en dus moet het datacenter gekoeld worden. Voor elke 1000 watt die in de opslag zelf gaat zitten, gaat ook zo’n 1000 watt naar koeling. Maar let op! Dit is een gemiddelde. Het eerder genoemde gemiddelde ziekenhuis in Nederland moet voor de energiekosten al gauw vermenigvuldigen met een factor 2 tot 2,5. Met de huidige energieprijzen is dat een kostenpost van formaat.

Hoe zit dat bij Silent Bricks?

Silent Bricks verbruiken ongeveer slecht één zesde in vergelijking met een traditioneel systeem. De besparing neemt alleen maar toe naarmate meer data wordt weggeschreven op een secundaire storage. Het gemiddelde ziekenhuis heeft veel secundaire data, zo’n 80 tot (meer dan) 90 procent. Dat betekent dat de stroomkosten voor opslag ook behoorlijk naar beneden kunnen omdat er veel minder koeling nodig is. Als een organisatie alleen Silent Bricks zou gebruiken voor opslag van data, zou zelfs helemaal geen koeling nodig zijn. Als de Silent Bricks in een rack zitten met andere opslagsystemen of servers, ligt dat uiteraard anders.

Stijgende energiekosten voor blijven

Het ziet er niet naar uit dat energie op korte termijn flink goedkoper gaat worden. Een investering in een goed opslagsysteem dat behoorlijk minder energie verbruikt is daarom gerechtvaardigd. We kijken graag mee hoe een besparing eruitziet door te gaan werken met Silent Bricks. Zoals geschetst kan dat enorm schelen in de portemonnee. En het is ook nog eens goed voor het milieu. Als organisatie kun je zo goed voldoen aan de doelstellingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Neem gerust en vrijblijvende contact met ons op!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.