Steeds meer opslag on premise

We zijn zo langzamerhand behoorlijk gewend geraakt aan werken in de cloud. Al onze data en applicaties staan in de cloud en dat heeft zeker voordelen, maar er is ook een keerzijde. Die andere kant van de medaille wordt door steeds meer bedrijven en organisaties gezien en zij keren op hun schreden terug naar on premise. Wat is er aan de hand?

In onze blogs besteden we er regelmatig aandacht aan: opslag van data in de cloud versus on premise. Veel bedrijven en organisaties maken bijvoorbeeld gebruik van Office365 in de cloud, inclusief veel gebruikte applicaties en back-ups. Tegelijkertijd krijgen we steeds vaker de vraag naar de mogelijkheden voor een on premise back-up, dus op lokale storage. Data wordt steeds vaker als vanouds óók op de eigen locatie opgeslagen.

Voordelen

En die manier van werken heeft voordelen. Want wat kun je nog als je compleet via de cloud werkt en Office365 om wat voor reden dan ook niet bereikbaar is? Misschien omdat je gehackt bent. Omdat het internet even niet werkt. Of misschien ben je vergeten de factuur van Microsoft te betalen. Hoe dan ook: je bent in hoge mate afhankelijk van de infrastructuur van de clouddiensten, inclusief extra kosten als je gegevens wilt terughalen. Zo’n kwart van alle bedrijven en organisaties krijgt vroeg of laat te maken met een poging tot een hack. De grootte van het bedrijf maakt dan niet. Punt is vooral dat een hacker in de cloud je data kan versleutelen of beschadigen omdat de cloud per definitie online en van buitenaf bereikbaar is. Een back-up in de cloud is daarom gevoeliger voor een hack dan een back-up on premise. Bijkomend is er in de cloud geen air-gap, geen fysieke scheiding tussen IT-omgeving en back-up. Back-upsoftwarebedrijven erkennen dat ook en leveren steeds vaker oplossing voor on premise back-up van clouddata.

Ons advies?

Het is verstandig om altijd een kopie van je back-up lokaal te bewaren, bij voorkeur ook air-gapped. Ook als je hybride werkt, dus deels in de cloud en deels on premise, is dit slim. In het geval van een hack, internetstoring of wat voor obstakel richting de cloud dan ook: met een air-gap back-up zijn je bestanden altijd veilig. En zoals gezegd is het terughalen van data uit de cloud ook nog wel een dingetje. Dus: on premise is echt zo gek nog niet! Meer weten? Vraag het gerust, we scheppen er plezier in om een en ander uit te leggen.

Prettige kerstdagen en een goed nieuwjaar!

Rest ons niets anders meer dan al onze relaties en lezers van deze blog een heel fijne kerst te wensen en een goede start van 2023!

(Wij versturen geen relatiegeschenken maar doneren aan Artsen zonder Grenzen en Sea Shepherd.)

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.