Let op! Betaal nooit losgeld. 

A secure backup is the only alternative to simply paying the ransom”, dit is de conclusie uit het Veeam 2023 ranswomware trends report. Dit rapport, gebaseerd op de ervaringen van 1200 organisaties die in 2022 een cyberaanval hebben ondergaan, onderstreept het toenemende risico en de ernstige gevolgen van cyberaanvallen. Daarnaast benadrukt dit rapport het belang van immutable storage en airgapped media als nodige beveiligingsmaatregel. Wat zijn de meest interessante en schokkende statistieken? En hoe zorgt u voor een veilige back-up zodat u geen losgeld hoeft te betalen? Het antwoord op deze vragen leest u in dit blog.

Interessante bevindingen

In tegenstelling tot potentiële natuurrampen zoals brand of overstroming, is het veel waarschijnlijker dat men het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Als men bedenkt dat een organisatie gemiddeld 15% van hun productiegegevens verliezen bij elke aanval, is het niet verrassend dat er meer investeringen en prioriteit worden gegeven aan zowel het voorkomen van cyberaanvallen als aan aanzienlijk verbeterde herstelprocessen en -technologieën.

 • 60% van de organisaties heeft aanzienlijke of volledige herzieningen nodig tussen back-up- en cybersecurityteams.
 • Het meest voorkomende element van een incident response plan is een goede back-up.
  • Schone back-upkopieën, die gegevens bevatten die ‘overleefbaar’ zijn tegen aanvallen en geen kwaadaardige code bevatten.
  • Periodieke verificaties dat back-ups herstelbaar zijn.
 • 77% van de losgelden werd betaald door verzekeringen, maar dat wordt moeilijker en duurder.
 • 80% van de slachtoffers betaalde het losgeld, maar velen konden nog steeds hun data niet herstellen.
 • 45% van de productiegegevens werd beïnvloed/aangetast door een cyberaanval.
 • Cybercriminelen konden de back-up repositories in 75% van de aanvallen beïnvloeden.
 • Het duurt minimaal 3 weken om te herstellen (per aanval) – na triage.
 • 82% gebruikt immutable Clouds, 64% gebruikt immutable schijven, en tape is nog steeds relevant in 2023.
 • 56% van de organisaties loopt het risico op herinfectie tijdens het herstel.
 • 71% zou herstellen naar een Cloud, 81% zou een datacenter
 • Een veilige back-up is het enige alternatief voor het simpelweg betalen van losgeld.
Betaal nooit losgeld.

Wij adviseren bedrijven om geen losgeld te betalen. Dit advies wordt sterk onderbouwd door de statistieken uit het rapport van Veeam. Ten eerste, van 80% van de slachtoffers die het losgeld betalen, slagen er velen niet in hun data te herstellen. Daarnaast lopen bedrijven die losgeld betalen, een hoog risico op herinfectie. Dit gaat over maar liefst 56% van de organisaties tijdens een herstelproces. Bovendien heeft 75% van de ransomware-aanvallen invloed op back-up repositories, wat het kritieke belang van solide back-upsystemen onderstreept in plaats van te vertrouwen op losgeldbetalingen als een oplossing. Deze gegevens wijzen erop dat het betalen van losgeld vaak een onzekere en riskante strategie is die geen garantie biedt voor een veilige uitkomst. In plaats daarvan kunnen organisaties beter investeren in een veilige back-up.

Een veilige back-up

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw back-up nét die extra stap beveiligd is? Minder dan 25% van de slachtoffers gaf aan dat hun back-up repositories niet werden beïnvloed door de cyberaanval. Dit benadrukt het belang van maatregelen zoals immutability of airgapping om te waarborgen dat back-up repositories niet door cybercriminelen kunnen worden gecompromitteerd.

Met het Silent Brick systeem bent u verzekerd van datagarantie, zelfs in het geval van een ransomware aanval. Door zijn fysieke airgap is er ten alle tijden een back-up beschikbaar die ontoegankelijk is voor de hacker. Daarnaast bieden Silent Bricks de meeste technologieën voor immutability, waardoor ze een perfect wapen vormen tegen cyberaanvallen, afgestemd op uw vereisten.

Conclusie

Uit het onderzoek is gebleken dat een veilige back-up belangrijker is dan het betalen van losgeld. De voornaamste reden voor dit is dat een veilige back-up doormiddel van immutability en een airgap wel datagarantie biedt, waar losgeld betalen geen datagarantie biedt. Op zoek naar manieren om uw back-up te beveiligen tegen de alsmaar toenemende cyberdreigingen? Informeer dan snel naar de Silent Bricks!

Silent Bricks & Silent Cubes: Betrouwbare datagarantie

Met de flexibele Silent Brick en Silent Cube systemen van FAST LTA kunt u de datagarantie van uw bedrijf beter waarborgen. Veilig, schaalbaar, betrouwbaar en betaalbaar! Met inmiddels al 3000+ tevreden klanten, 200+ Petabyte aan veilig opgeslagen data en 0 bit dataverlies zijn deze systemen bewezen effectief! 

Geniet van veilige, volledige gegevensback-up met het flexibele Silent Brick systeem dat naadloos aansluit bij de behoeften van uw organisatie. 

 

Met het uiterst veilige Silent Cube systeem staat u garant voor lange termijn, compliant archivering zonder enige vorm van dataverlies. 

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.