Ook nu: blijf ‘vendor neutraal’!

Tien, vijftien jaar geleden zat heel digitaal Nederland erover in dat het archief VNA moest zijn: Vendor Neutral Archive. Een archief dat onafhankelijk is van de fabrikant. Maar ook anno 2020 komt de vraag nog met enige regelmaat bij ons langs. VNA betekent niets meer of minder dan beschikbaarheid over je data zonder dat je daarbij afhankelijk bent van een leverancier of fabrikant.

Vendor lock: kostbare zaak!

In de tijd dat we nog met optische jukeboxen werkten, had je software nodig die een archief aanmaakte. Als je de data weer nodig had, had je deze software nodig om dat te doen. Organisaties die over wilden naar andere archiefsoftware of een andere archiefstructuur stuitten dan vaak op een probleem, omdat ze feitelijk afhankelijk waren van de medewerking van de oude fabrikant. Zeker als het om jarenlange opslag gaat – niet ongebruikelijk in het geval van een archief – is het zaak om in het oog te houden dat je niet afhankelijk bent van de fabrikant van sofware en/of hardware. Enerzijds omdat het mogelijk is dat de fabrikant, software en hardware niet meer bestaan als je het nodig hebt. Of een fabrikant vraagt een zeer ruime vergoeding voor de ondersteuning die je nodig hebt om bij je data te komen. Dit is meermaals voorgekomen. Een vendor lock (waarbij je dus wél afhankelijk bent van de fabrikant) kan zo een kostbare zaak worden.

De nieuwe vendor lock

Maar ook in deze tijden speelt een nieuw soort vendor lock: de access vendor lock. Stel: je hebt een grote hoeveelheid data in de cloud. De cloudprovider kan de maandelijkse kosten voor opslag eenvoudig met 20 procent verhogen. Dan kun je ervoor kiezen om je data uit de cloud te halen en elders op te slaan. Maar dat is kostbaar en niet zonder risico’s. Datamigratie is immers niet eenvoudig. Zo heb je dus ook op deze manier te maken met een vendor lock. Vendor neutraal blijven is ook in het geval van opslag in de cloud daarom toch een actueel onderwerp.

Hoe zit dat met Silent Bricks?

Ben je met Silent Bricks dan ook niet gevangen in een vendor lock? Heel beperkt. Je bent op de fabrikant aangewezen als je het systeem wilt uitbreiden. Maar niet als je een harde schijf moet vervangen of een willekeurig ander onderdeel: het zijn allemaal standaard componenten. En ook toegang tot de data zit niet in een vendor lock. Ja, je bent afhankelijk van de software die in het systeem draait, maar die schaf je eenmalig aan.

Meer weten?

Informeer eens naar de mogelijkheden van Silent Bricks! We vertellen er graag alles over.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.