Data analytics vraagt om snelle beschikbaarheid van data

Data Analytics is een handige tool om het meeste uit je data te halen. Zo kun je in één oogopslag zijn waar welk product het beste verkoopt, wat de veranderingen zijn, hoe dat komt, enzovoort. Er zijn steeds meer tools die betaalbaar en goed zijn en gebruik maken van verschillende bronnen en daar data kunnen ophalen. Ze visualiseren dus de samenhang van allerlei bedrijfsprocessen.

Snel benaderen

Deze software heeft wel nodig dat data op een redelijke snelle manier en vrij willekeurig benaderd kunnen worden. Het wordt lastig als er bijvoorbeeld steeds een tape gewisseld moet worden. Dit soort data-opslag is feitelijk veel te langzaam voor een data analytics tool. De overweging wáár de data op te slaan is daarom belangrijk. Opslaan op een dure high-end storage is misschien wel snel, maar de kosten lopen dan ook hoog op.

Cloud?

Opslaan in de cloud zorgt meestal voor een snelheid die goed genoeg is voor data-analyse. Punt is wel dat het downloaden van data vanaf de server van de cloudprovider ook weer geld kost. Het kan wel gunstig zijn als de data analytics tool in de cloud werkt (Software As A Service – SaaS). Het idee is dat de data daar zijn waar ze verwerkt worden om al dit soort kosten te voorkomen.

Lokale opslag

Als je data niet in de cloud staan, of andersom, als de data analytics tool op de eigen server draait, is opslag op Silent Bricks een prima methode. Dan kun je voor een goede analyse snel, goed en goedkoop bij je data. Die snelheid is ook nog wel een punt van aandacht. Archiefopslag in de cloud is tamelijk goedkoop. maar het kan zomaar een week duren voordat de data beschikbaar is als je het nodig hebt.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.