Wees je bewust van de risico’s van opslag in de cloud

Opslag van grote hoeveelheden data in de cloud is voor veel gebruikers de normaalste zaak van de wereld. De redenatie is dat data veilig en beschikbaar zijn. Maar dat is helaas niet helemaal waar. De stad Dallas in Texas kan daarover meepraten. Een verhaal over verdwenen data en nog meer verdwenen geld.

De gemeente Dallas raakte de afgelopen tijd maar liefst 20 terabyte aan data kwijt. En niet zomaar data: het ging om 17.000 dossiers van criminelen. Tijdens een cloudmigratie heeft een IT-medewerker waarschijnlijk iets verkeerds aangeklikt. Een kleine fout met grote gevolgen, die allereerst aantonen dat data in de cloud allerminst onaantastbaar is.

Wat gebeurde er in Dallas?

In 2015 besloot de City of Dallas data naar de cloud te migreren, met een beschikbaar budget van 60.000 dollar per jaar. Vier jaar later was 5 procent van de data naar de cloud gemigreerd, maar de kosten daarvan waren maar liefst 908.000 dollar. Nog een jaar later was 10 procent van de data overgezet en bedroegen de kosten 1,8 miljoen dollar. In 2021 was de hoeveelheid data teruggebracht naar 7 procent, wat nog altijd 122.000 dollar per maand(!) kostte. Gezien de enorme kosten die het oorspronkelijke budget ver overstegen, werd het besluit genomen alle data maar weer terug te halen uit de cloud. En toen ging het mis, want door een menselijke fout zijn alle data gewist. Data weg, geld weg.

Wees je bewust!

Het verhaal van Dallas onderstreept dat het opslaan van data in de cloud risico’s met zich meebrengt. Dat de kosten voor de cloud heel moeilijk in te schatten zijn zien wij wel vaker, dat het zo gigantisch misgaat als bij Dallas gelukkig zelden. Maar toch, elke gebruiker en dus ook elk bedrijf of organisatie, moet zich van de risico´s bewust zijn en in de evaluatie goed overwegen of een migratie naar de cloud wel de beste oplossing is. Het kan vaak veel goedkoper (informeer gerust naar de mogelijkheden!) en, als wij het mogen zeggen, ook beter en veiliger. Toch naar de cloud? Wees je bewust van risico’s en wat opslaan in de cloud betekent. Is het goed genoeg? Probeer het dan eerst op kleine schaal. Overweeg goed waarvoor je de cloud wil gebruiken! En zoals gezegd: er zijn prima (zo niet betere) alternatieven voorhanden.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.