Werkt jouw back-up eigenlijk wel?

Enige weken geleden publiceerden we een blog over de ‘aloude’ 3-2-1 regel bij het maken van een back-up. Een van onze partners reageerde op deze blog met de terechte opmerking dat het testen van de restore net zo belangrijk is. Dat is zeker waar en we vertellen er graag meer over, want ook hier zijn met het toenemend gebruik van de cloud de nodige haken en ogen te ontdekken.

Testen!

Een back-up waarvan de restore niet werkt, is waardeloos. Het gaat er bij een back-up immers om dat je altijd kunt restoren. Maar. Dat kun je alleen garanderen als je de restore test. En dat gebeurt dan ook. Maar veel bedrijven en organisaties plaatsen hun back-up tegenwoordig in de cloud. Wegschrijven van data naar de cloud is niet duur, maar diezelfde data teruglezen kan een kostbare aangelegenheid worden. Wie zijn back-up regelmatig wil testen, komt zo voor behoorlijke kosten te staan. Natuurlijk zijn er genoeg IT-managers die zullen zeggen dat de back-up slechts bij hoge uitzondering wordt gebruikt. Maar ook dan zul je er zeker van moeten zijn dat die back-up werkt.

Hoge kosten?

Hoe kun je de restore testen zonder dat je hoge kosten maakt voor het terughalen uit de cloud van je back-up? Je kunt bijvoorbeeld eens een kleine back-up maken en die proberen terug te zetten. Dat is in ieder geval betaalbaar. Of test of je je cloud back-up terug kunt zetten naar een on-premise storage en vanaf daar een gehele restore te doen. Maar er zijn ook overheidsinstellingen en andere bedrijven die vinden dat een restore met een gedeelte van de data niet genoeg is om de restore te testen. Zij gaan er terecht van uit dat álle data goed overgebracht moeten worden, niet slechts een klein deel.

On premise

Er zijn dan ook genoeg organisaties die ervoor kiezen om de back-up on premise op te slaan. Testen wordt dan in ieder geval een stuk goedkoper. Hoe dan ook is het een noodzakelijke voorwaarde om een restore te testen en vervolgens de vraag de stellen welke kosten daar tegenover (mogen) staan. Daar komt nog bij dat restoren vanuit de cloud een behoorlijke tijd kan duren. Je bent immers afhankelijk van de verbindingssnelheid om te downloaden. De ervaring heeft geleerd dat het niet ongebruikelijk is dat zo’n restore vanuit de cloud twee weken kan duren.

Advies nodig? Bij Comex bieden we vrijblijvend hulp en goede raad!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.