Wie wat bewaart, die heeft wat

Dit is het tweede deel van onze blog over migratie. Hoe hou je informatie uit het verleden begrijpelijk en toegankelijk? Het is zaak om data tijdig te migreren van de ene storage naar de andere én daarnaast te zorgen dat data begrijpelijk blijven. Bij de aanschaf van nieuwe storagesystemen is het daarom belangrijk om erop te letten dat het systeem onafhankelijk is van fabrikant en zo universeel mogelijk is.

Jukeboxen

Veel ondernemers hebben data staan op zogenoemde jukeboxen met cd’s, dvd’s, blueray discs en UDO’s, inclusief software die kan vinden welk bestand op welke cd of dvd staat. UDO staat voor Ultra Density Optical, een zeer betrouwbare schijf. Helaas ging de firma die deze schijven produceerde failliet, waardoor je de discs en apparatuur om ze uit te lezen niet meer kunt kopen. Een verzekeringsmaatschappij meldde zich onlangs bij ons met een flink aantal UDO discs, met daarop polissen van levensverzekeringen die dertig jaar bewaard moeten worden. Probleem. Het is een voorbeeld van het belang van het streven naar onafhankelijke en universele systemen. We hebben zelf via relaties tijdelijk een jukebox neer kunnen zetten die deze UDO’s uit kon lezen, een software licentie gekocht en zo de gegevens kunnen migreren. Het kon, maar het kan eenvoudiger door bij aanschaf onafhankelijk en universeel te denken.

Alle data op een cd?

Punt is dat de hoeveelheid data de laatste jaren enorm gegroeid is en optische opslagmethoden als cd en dvd in feite veel te beperkt zijn. De moderne methoden als Silent Brick en Silent Cube zijn gelukkig toereikend en zeer betrouwbaar. Bovendien sneller en minder gevoelig. Jukeboxen zijn mooie systemen, maar met veel mechaniek en dat maakt ze gevoelig voor storingen. Gemiddeld één storing per maand. Komt bij dat cd’s en dvd’s nu nog zonder problemen kunnen worden uitgelezen, maar de nieuwste computers en laptops worden al zonder cd-drive gemaakt. De mogelijkheid tot lezen zal nog wel enkele tientallen jaren blijven bestaan –op zich een unicum in de digitale wereld- maar de bijl zal ooit vallen.

LAN en NAS

De huidige beste oplossingen werken daarom met open, bekende standaarden die bijvoorbeeld via een LAN aangestuurd worden en zich als een NAS-drive gedragen. Die kun je aan een willekeurig netwerk aansluiten en met een willekeurig besturingssysteem benaderen. Alle besturingssystemen hebben daar de juiste toegangsmogelijkheden voor. Toch prettig. Want wie wat bewaart, die heeft wat. Maar dan moet je het wel kunnen gebruiken als het nodig is.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.