De informatie moet behouden blijven

De essentiële vraag in archivering is niet: hoe lang gaat mijn cd mee? Maar: wat moet ik doen zodat de informatie op mijn cd langer meegaat dan de cd? De levensduur van de drager is in feite van economisch belang. Oftewel: wat zijn de kosten als ik regelmatig van drager moet wisselen om de informatie te behouden? Zodoende is de levensduur van de drager natuurlijk van belang, maar niet voor de duurzaamheid van de informatie.

Hoe lang gaat het mee?

We kennen de vraag over onze systemen: hoe lang gaat het mee? Het glimlachende antwoord is dan ook: het systeem is zo gemaakt dat de gegevens oneindig meegaan. Zelfs als een onderdeel kapot gaat, blijft de informatie toch behouden en gaat desgewenst eeuwig mee. Belangrijk is ook dat de data zodanig wordt opgeslagen dat ze op tijd kunnen worden omgezet naar een andere drager of ander formaat.

Blijven controleren

Dus: blijven controleren of de informatie te benaderen is. En dubbele opslag, in geval dat het ene medium een defect vertoont. Plus blijven controleren of de informatie nog goed is. Als er iets gebeurt, moet de informatie hersteld kunnen worden. Dat moet wel opgemerkt worden. Een cd zou je bijvoorbeeld eens per jaar of half jaar moeten controleren, maar een harde schijf veel vaker. En dan noem ik toch even de Silent Cubes, die permanent gecontroleerd worden. Waarvan akte.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.